Mladi inovator izradio robotskog frizera i hrabro ga isprobao na sebi

Shane Wighton, inženjer i youtuber, osmislio je robotskog frizera, a robotskim rukama prepustio je i vlastitu frizuru

M. F. ponedjeljak, 20. srpnja 2020. u 22:05

Diljem svijeta u doba pandemije zatvoreni su frizerski saloni, pa puno ljudi ima improvizirano ošišane frizure iz kućne radinosti ili se uopće ne šiša. Tako je Shane Wighton, mladi inženjer i youtuber poznat po svojem kanalu Stuff Made Here, izradio kompleksnog robotskog „frizera“.

Ovaj robot koristi samo škare, bez trimera, čime je proces šišanja još više otežan. Također, prije samog šišanja potrebno je odvojiti dijelove kose u sekcije, kao što frizer češlja kosu i provlači je kroz prste prije rezanja.

Wighton u videu objašnjava da je najprije obučio robota da koristi dva češlja za dijeljenje kose u sekcije, za što je izradio specijalni mehanizam. Međutim, ono što je praktično čovjeku, nije uvijek 'spretno' izvesti robotu, pa bi za takav sistem šišanja bile potrebne kamere iznad glave i napredni algoritmi za detekciju objekta koji bi omogućili razdjeljivanje kose, što je mladom inovatoru stvaralo komplikaciju.

Zato je Winghton pronašao zamjensko rješenje u kojem je češalj nadomjestio vakumskom cijevi koja usisava kosu i omogućuje da škare pristupe kosi. Međutim, i tu su nastali problemi, što je bio sve veći izazov za Wightona. Nije odustao dok nije uspio u svom naumu - da ga robot doista ošiša na koliko toliko zadovoljavajući način.

Cijeli postupak razvoja robota je zabilježen kamerom, pa pogledajte video u kojem ćete vidjeti kako invoator ima puno povjerenje u svoje proračune i hrabro dozvoljava robotu da se na njemu uči šišanju (tako to na trenutke izgleda):