Okvir se puni novcem dok zarađujete, a reže ga kad vam pada vrijednost ulaganja

Njemački youtuber Luis Marx predstavio je svoj zabavni uradi sam projekt koji u stvarnom svijetu vizualizira kako vam stoje ulaganja u dionice ili kriptoimovinu

Sandro Vrbanus utorak, 21. rujna 2021. u 06:00

Malo poznati njemački youtuber Luis Marx na svojem kanalu luisengineering ima tek jednoznameknast broj videa i jedva dvije i pol tisuće pratitelja, no prema nekim njegovim uracima čini se kako ima potencijala za proslaviti se – barem na njemačkom govornom području.

Video koji je nama zapeo za oko predstavlja Luisov izum, duboki okvir za slike s ponešto elektronike i mehanike, koji u stvarni svijet prenosi oduševljenje i očaj zarade i gubitka na financijskim tržištima.

Zašto biti pod stresom samo virtualno?

Uložili ste, primjerice, u dionice ili dogecoin? Ovaj uređaj možete podesiti tako da u stvarnom vremenu prati kretanje njihove vrijednosti i potom reagira na odgovarajući način. Raste li vam vrijednost ulaganja, okvir će se puniti novcem. Počne li ona padati, u donjem dijelu okvira ugrađeni rezač papira (shredder) počet će uništavati isti taj novac. Naravno, pod pretpostavkom da nećete okvir napuniti pravim novcem, ovo je prilično zabavna vizualizacija ulagačke euforije ili stresa.

Projekt je, naravno, inspiriran nezaboravnom Banksyjevom podvalom u sklopu koje je veliki rezač papira djelomično uništio njegovo originalno djelo, umjetničku sliku "Djevojčica s crvenim balonom", i to koju sekundu nakon što je ona prodana na dražbi u aukcijskoj kući Sotheby's u Londonu.

Marxov okvir opremljen je Arduino sklopom i Raspberry Pi-em. Potonji koristi jednostavnu Python skriptu kako bi pratio cijene dionica i dogecoina putem buzrovnog API-ja. Mini računalo potom preračunava je li vlasnik na dobitku i gubitku, pa u skladu s izračunom pokreće ili dispenzer novčanica s gornje ili rezač s donje strane, kojima signal za rad daje spomenuti Arduino.