Otvoren je The Sphere u Las Vegasu, jednako spektakularan iznutra kao i izvana

Nova zabavno-glazbena dvorana privlači pozornost svojim okruglim oblikom, najvećim LED zaslonom na svijetu postavljenim na fasadi, a sada prvi puta uživo vidimo i kako to tehnološko čudo izgleda iznutra

Sandro Vrbanus nedjelja, 1. listopada 2023. u 07:15
📷 The Sphere
The Sphere

Las Vegas je dobio novu atrakciju, jedinstvenu arenu za glazbene i scenske priredbe sferičnoga oblika, koju krasi i najveći LED ekran na svijetu. The Sphere se nalazi neposredno pored poznatog hotela The Venetian, a pozornost privlači već godinama svojim oblikom, koji je malo po malo prerastao u najvidljiviji dio tog dijela grada. Potom je spomenuti LED ekran i aktiviran, a njegovih je 1,2 milijuna LED elemenata s pokusnim radom bilo započelo ovoga srpnja. Tada smo objavili i ponešto atraktivnih snimki te prve dostupne tehničke specifikacije "najveće kuglaste građevine na svijetu".

Neviđeni audiovizualni show

Kako je bilo i najavljeno, The Sphere je službeno otvoren ovoga petka, 29. rujna, koncertom irske grupe U2, a snimke sa samog događaja pokazuju da je dvorana jednako atraktivna iznutra, kao što je to i izvana. Naime, pozornicu i auditorij za 10.000 gledatelja okružuje još jedan ekran, u gotovo 360°, a takva arhitektura dvorane omogućava dosad neviđeni audiovizualni spektakl.

Dakle, osim vanjskog zaslona na fasadi, površine oko 54.000 m2, The Sphere ima i unutarnji, ništa manje atraktivni LED ekran. On nudi rezoluciju od 16K, površinom mjeri oko 15.000 m2. Uz to, svako sjedalo opremljeno je haptičkim uređajima za poseban doživljaj.

📷 U2
U2

Za zvuk se brine čak 1.600 zvučničkih kutija, smještenih iza LED panela, uz 300 mobilnih zvučničkih jedinica. Ukupno je u dvorani čak 167.000 pojedinačnih zvučnika. Sve to stvara riječima teško opisiv doživljaj, pa stoga, umjesto daljnjeg teksta donosimo nekoliko snimki prvog koncerta u The Sphereu, koje mogu dočarati barem dio onoga što ovo čudo tehnologije može gledateljima pružiti.