Pametna 18+ igračka ima opasan sigurnosni propust

Sigurnosni propust u pametnom pojasu nevinosti omogućava hakerima da na prilično jednostavan način korisnika, tj. njegove intimne dijelove, trajno zaključaju u ovom uređaju

Sandro Vrbanus srijeda, 7. listopada 2020. u 10:39

Kad se industrija seksualnih igračaka susretne s onom tehnološkom, rezultat su razni pametni gadgeti za odrasle koji služe za "razne namjene". Uređaj o kojem se ovih dana piše naziva se Qiui Cellmate, a služi kao pametni pojas nevinosti za muškarce. Postavlja se jasno vam je gdje, po slikama ćete i sami zaključiti kako, a služi tome da bi netko, tko nije uz svojeg partnera, na daljinu imao kontrolu nad njegovom spolnom aktivnošću.

Lako daljinsko zaključavanje

Za ovu spravu šira javnost vjerojatno nikada ne bi doznala da sigurnosni stručnjaci kompanije Pen Test Partners u njoj nisu pronašli oveći propust. Programeri koji stoje iza softverskog rješenja ovog pojasa nevinosti ostavili su njegov API za kontrolu na daljinu slobodno dostupnim bilo kome. To znači da su hakeri vrlo lako mogli pristupiti sučelju za daljinsko upravljanje uređajima i – trajno ih zaključati oko korisnikovih privatnih dijelova.

API je osim toga davao pristup i lozinkama u običnom tekstu, lokaciji korisnika, njegovim privatnim porukama i drugim detaljima, sve bez enkripcije ili potrebe za autentifikacijom.

Mrkva, if you know what I mean...
Mrkva, if you know what I mean...

Otključavanje brusilicom

Činjenica da za Qiui Cellmate ne postoji fizički ključ znači i da se ovakvo trajno daljinsko zaključavanje nije moglo jednostavno poništiti. Naprotiv, kada bi netko ostao zaključan u ovoj metalnoj napravi, vjerojatno bi ga se iz klopke moralo oslobađati kutnom brusilicom.

Pronalazači ovog propusta o njemu su obavijestili proizvođača još u travnju, no kako je od toga prošlo šest mjeseci a da softver uređaja nije zakrpan, u interesu javnosti sve su detalje (i moguće otključavanje brave hakiranjem elektronike) objavili na svojem blogu. Za sada nije poznato je li itko od vlasnika ove spravice zaista u njoj i ostao zaključan, a kako je riječ o prilično intimnoj stvari, vjerojatno to nećemo niti u budućnosti saznati.