Partija Dooma odigrana na – testu za trudnoću!

Elektronički sklop ugrađen u standardni test za trudnoću kakav se može kupiti na tržištu dovoljan je da se na njega instalira popularna PC igra iz devedesetih godina prošlog stoljeća

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 7. rujna 2020. u 16:32

Sigurno ste već mnogo puta čuli usporedbe moderne i nekoliko desetljeća stare tehnologije poput "prosječni kalkulator snažniji je od računala koja su ljude lansirala na Mjesec". E pa, od sada bismo u takvim situacijama mogli iskoristiti još jednu prispodobu: "Današnji testovi za trudnoću imaju toliko elektronike u sebi da se na njima mogu igrati igre iz devedesetih!".

Zatrudnio s Doomom

Upravo ovo pokazao je programer koji se na Twitteru predstavlja kao Foone. On je shvatio da u običnom kupovnom štapiću za rano otkrivanje trudnoće ima mnogo elektronike, točnije sasvim dovoljno da se na njoj izvede proizvoljni programski kod. Ideja mu je bila na tom testu odigrati partiju FPS-a Doom, staroga gotovo 30 godina.

Doduše, u procesu je ovaj "haker" shvatio da će morati nadograditi procesor, kako bi ga mogao preprogramirati, te ekran, kako bi mogao prikazati više od 4 stvari koje je proizvođač odredio. No, novi hardver stao je u postojeće kućište, pa sve izgleda kao potpuno normalan test za trudnoću – s tom razlikom da se na ovome može i igrati.

Potom je Foone na štapić instalirao testni program i na njemu vrtio simulaciju Dooma, da bi, nakon što je njegov uradak postao omanji hit na društvenim mrežama, uspio instalirati i pravu igru – pa je još i igrati preko bežične tipkovnice.

Priznat ćemo da je riječ o fascinantnom pothvatu, iako "uradi sam" test za trudnoću koji je poslužio kao razvojna platforma ima tek monokromatski zaslon od 128x32 točaka, pa igra nije baš u potpunosti "imerzivna" – no, dokaz koncepta je tu, igra radi, a njezin autor prikuplja "lajkove".