Scenarij epizode South Parka o korištenju ChatGPT-a napisan je uz pomoć ChatGPT-a

Dosljedni svojem sarkastičnom stilu, autori omiljenog crtića South Park poslužili su se inteligentnim chatbotom kako bi osmislili radnju epizode u kojoj se ironično osvrću na sve masovnije korištenje AI-chatbotova

Igor Berecki subota, 25. ožujka 2023. u 06:00

Kreatori kultne animirane serije South Park svoju satiričku oštricu  redovito usmjeravaju prema aktualnim temama, bile one iz politike, ekonomije ili svijeta zabave. Stoga uopće ne iznenađuje da su upotrijebili ChatGPT kako bi napisali dijelove scenarija i dijaloga najnovije epizode South Parka u kojoj – a što drugo? – satirički seciraju taj sveprisutni AI chatbot.

Objavljena u ožujku 2023., četvrta epizoda 26. sezone pod nazivom „Deep Learning“ prikazuje učenike osnovne škole South Park kako otkrivaju tu novu, čudesnu računalnu tehnologiju koja umjesto njih može pisati eseje iz lektire i ostalu domaću zadaću (što je bez sumnje globalna pojava koja se u ovom trenutku već događa odvija u tisućama škola i fakulteta diljem svijeta).

Odjavna špica epizode otkriva kako su je „napisali Trey Parker i ChatGPT“, premda ni to ne mora odgovarati istini, jer poznavajući način na koji se kreatori South Parka ironično poigravaju činjenicama, čak bi i to mogao biti jako prikriveni sarkazam. U odjavnoj špici navodi se i da su neki od glasova u epizodi (točnije, „glas“ samog ChatGPT-a), stvoreni pomoću Play.ht-ovog text-to-speech generatora kojega također pokreću algoritmi umjetne inteligencije.

Bez želje za vrijeđanjem vaše razine informiranosti o aktualnim zbivanjima u području razvoja umjetne inteligencije, podsjetit ćemo da je  ChatGPT besplatni chatbot kojega je razvila tvrtka OpenAI, a koji na upite i zahtjeve korisnika generira tekstualne odgovore impresivno nalik onima kakve bi napisao čovjek. Tehnologija se temelji na umjetnoj inteligenciji, točnije na neuronskim mrežama koje funkcionalno oponašaju temeljnu arhitekturu ljudskog mozga za obradu informacija i učenje. 

Prvenstveni razlog razvijanju tehnologije inteligentnog chatbota je razvijanje umjetne inteligencije koja s korisnicima može voditi „ljudske“ razgovore, ali najnovije iteracije ChatGPT- a sposobne su za obavljanje daleko složenijih zadataka, bilo da se radi o automatiziranom „pametnom“ sastavljanju e-pošte i eseja s praktički bilo kojom tematikom ili o pisanju posve funkcionalnog računalnog koda. Pa čak i, kako vidimo u ovom slučaju, pisanju scenarija za TV-epizodu jedne od najpopularnijih animiranih serija.

ChatGPT je proteklih mjeseci postao jedan od najprisutnijih buzzwordova u medijima, dospio na bezbrojne naslovnice tiskovina i web-portala. U sklopu tog globalnog hypea nastala je i proročanska prognoza da će inteligentni chatbotovi „…revolucionarno promijeniti način na koji funkcionira naš svijet“, što je prije nekoliko mjeseci izrekao Bill Gates, premda bismo na prvu pomislili kako potiče iz pera ili tipkovnice nekog oduševljenog novinara sklonog pretjeranoj senzacionalnosti.

Na stranu podatak da je Microsoft jedan od najvećih investitora u OpenAI i razvoj chatbot tehnologije, pa se takva izjava može dijelom opravdati i kao marketinški potez za podizanje tržišne vrijednosti dionica, ipak se unatoč tome, kao što se i naglašava u ovoj epizodi South Parka, već u prvim tjednima korištenja takvih AI-alata otvorilo vrlo mnogo pitanja o etici, autentičnosti, utjecajima korporativne ekonomije, zakonskim okvirima i napose o pitanjima autorskih prava.

Međutim, uvijek kontroverzni kreatori South Parka, Trey Parker i Matt Stone, ni sâmi nisu potpuno „cijepljeni“ protiv nadolazećeg vala AI tehnologije: taj kreativni dvojac osnovao je i vlastitu deep fake tvrtku, studio Deep Voodoo, temeljen na tehnologijama pokretanim umjetnom inteligencijom, u kojega su investitori nedavno uložili 20 milijuna dolara „…za razvoj deep fake tehnologije, usluga vizualnih efekata i originalnih sintetičkih medijskih projekata“.