Tajvanac izradio i testirao bicikl na mlazni pogon

Jedan je Tajvanac ostvario svoj dječački san i na bicikl postavio mlazni motor, inače namijenjen modelima aviona, i uspio postići vrzinu od 133 km/h. Veselje je trajalo dok policija nije vidjela snimku

Sandro Vrbanus nedjelja, 5. rujna 2021. u 15:05

Po kineskim se društvenim mrežama viralno proširio kratki video biciklista koji juri cestom posebno prilagođenim biciklom na mlazni pogon. Na snimci je vidljivo da je na sportskome biciklu straga postavljen maleni mlazni motor, te kako biciklist iz mjesta prilično naglo ubrzava. Tragom tog videa tamošnji su mediji doznali da je riječ o 37-godišnjem Tajvancu imena Wang Nan, koji je ovim uratkom ostvario svoj dječački san.

Rekao je kako je oduvijek htio imati model mlaznog zrakoplova, no nikada si to nije mogao priuštiti. Sada, kada je odrastao, svoj je san ostvario, ali na sasvim drugoj razini. Kupio je mlazni motor za aviomodelare, čvrsti sportski bicikl (marke Roxycle) načinjen od ugljikovih vlakana i aluminija, pa prionuo na posao. Za pomoć se obratio i jednom svojem profesoru s fakulteta kako bi mu pomogao osmisliti dovoljno izdržljivu prirubnicu za spajanje motora na bicikl.

Skupa vožnja

Cijeli pothvat koštao ga je, u protuvrijednosti, navodno preko 180.000 kuna. Maleni mlazni motor njegov je bicikl na kraju pogurao do brzine od 133 km/h, unutar 30 sekundi, za koliko je u priključenim bocama bilo goriva. Za znatiželjne – u boci je bilo oko 700 ml goriva, a motor troši oko 1.100 ml na minutu.

Testiranje mlaznog bicikla zabilježeno je kamerom, video se, kao što smo rekli, brzo proširio društvenim mrežama i sve je bilo izvrsno – dok snimka nije zainteresirala policiju. Oni su zaključili da je ovime tajvanski inovator prekršio više odredbi njihovih zakona o prometu, pa su ga pronašli i naredili mu da s bicikla ukloni ilegalni pogonski sustav. Spominje se i mogućnost da za svoj pothvat, zbog vožnje po javnoj cesti, dobije i novčanu kaznu.