Tehnologija iz prošlosti - vojne vreće za spavanje 1949. godine pakirale su se u konzerve

Američka vojska nakon 2. svjetskog rata počela je vreće za spavanje distribuirati u limenkama, poput hrane. Jedan Rus napravio je video recenziju i objasnio zašto se to tako radilo

Sandro Vrbanus nedjelja, 7. siječnja 2018. u 17:00

Američko ratno zrakoplovstvo je nakon 2. svjetskog rata, u vrijeme Hladnog rata, svojim trupama slalo vreće za spavanje u neobičnom obliku – konzervirane poput hrane. Model vreće M1949 predstavljen je, dakako, 1949. godine, a jedan ruski youtuber pronašao ga je na eBayu, naručio, otvorio, i napravio video recenziju.

Dostupne informacije govore kako je vreća M1949 bila punjena guščjim perjem, dolazila je kao dio standardne opreme uz borbeni zrakoplov F-84F Thunderstreak, a bila je namijenjena za korištenje u hitnim situacijama. Primjerice, ako bi zrakoplov bio srušen u uvjetima polarne hladnoće ova bi vreća trebala pilotu poslužiti da ga spasi od smrzavanja.

Zašto pakirati vreće u limenke, pitate se? Zato da bi se spriječilo nakupljanje vlage i da bi zauzimale manje mjesta. Kako se recenzent snašao s ovim gotovo 70 godina starim "gadgetom" američke vojske, pogledajte u videu.