Tesla ima razrađen dizajn za auto-podmornicu

Elon Musk je jučer na sastanku dioničara izjavio kako njegova kompanija ima ideju i koncept za amfibijsko vozilo, ali da ga vrlo vjerojatno neće tako skoro početi proizvoditi

Sandro Vrbanus srijeda, 12. lipnja 2019. u 14:00

Jučer je održana skupština dioničara Tesle, nakon čega je uslijedio segment pitanja i odgovora s Elonom Muskom. Jedno od pitanja koje mu je upućeno ticalo se podmornica, odnosno amfibijskih automobila koji bi se mogli kretati i cestom i (pod) vodom. Musk je na to odgovorio kako u Tesli, zanimljivo, imaju koncept i dizajn jednog takvog vozila. Međutim, planova za proizvodnju i prodaju podvodnih automobila za sada nema.

Musk, Elon Musk

Musk je, napomenimo, 2013. godine na aukciji kupio podvodni Lotusov Esprit bolid koji je korišten u filmu o Jamesu Bondu, Špijun koji me volio iz 1977. godine. Šef Tesle ovaj je filmski rekvizit (na naslovnoj slici) platio oko 900.000 dolara, a upravo je on, navodno, poslužio kao inspiracija dizajnerima za izradu Teslinog koncepta podvodnog automobila.

Na jučerašnjoj je skupštini Musk potvrdio kako još uvijek posjeduje ovaj Lotus, koji mu je jedna od najcool stvari koje je ikada vidio. Rekao je i kako smatra da bi se ovaj koncept mogao preslikati u funkcionalni automobil koji se pretvara u podmornicu, ali da bi ga za te svrhe trebalo malo povećati. Šalu na stranu, rekao je i kako bi tržište za auto-podmornice bilo premaleno, pa nema smisla pokušati prodavati takva vozila. U Tesli bi, eventualno, mogli izraditi prototip po postojećem dizajnu i prikazivati ga na izložbama.