Tisuću Lego "astronauta" letjelo u stratosferu

Češki entuzijasti poslali su tri "Space Shuttlea", izrađena 3D pisačem, balonima na visinu od oko 35 kilometara, nakon čega su ih uz pomoć padobrana vratili natrag na Zemlju

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 29. svibnja 2023. u 22:03
📷 Lego/Kreativ Gang
Lego/Kreativ Gang

Skupina kreativaca okupljena oko PR agencije Kreativ Gang iz Češke prošloga je tjedna obavila jedinstven "svemirski" let s najbrojnijom posadom u povijesti. Na njihova tri "Space Shuttlea" u stratosferu je poletjeli čak tisuću Lego minifigura astronauta, sve s ciljem privlačenja pozornosti i organiziranja nagradnog natječaja.

Češki i slovački su entuzijasti za te potrebe na 3D pisaču ispisali tri platforme, u obliku Space Shuttlea, te u njih nakrcali po 333 Lego astronauta. Sve to su objesili na stratosferske balone i lansirali u zrak iz zračne luke Malé Bielice pored slovačkog mjesta Partizánske. Baloni su malene putnike odveli u stratosferu, do visine od oko 35 kilometara, nakon čega su se rasprsnuli, a "letjelice" su vraćene na tlo na siguran način, uz pomoć padobrana. Sve je zabilježeno i kamerama postavljenima uz Lego astronaute.

📷 Lego/Kreativ Gang
Lego/Kreativ Gang

Najveći izazov im je, kažu, bio ostvariti primarni cilj, a to je da minifigure budu izravno izložene vanjskom prostoru, a ne uklopljene u kakvo kućište. Prilikom slobodnog pada, prije otvaranja padobrana, iskusili su brzine i do 300 km/h, pa je bio problem osigurati da zaista svi ostanu "u svojim sjedalima". Ipak, u tome su uspjeli, pa su sada svi maleni astronauti ponovno na Zemlji. Bit će iskorišteni kao nagrade odabranim kupcima Lego setova u Češkoj i Slovačkoj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Platforma na kojoj su figurice letjele imala je masu od samo 2,7 kilograma. Načinjena je od kombinacije ugljikovih vlakana, 3D ispisane plastike i nehrđajućeg čelika, a uz Lego putnike na let je mogla ponijeti i po dvije kamere, kako bi cijela "svemirska avantura" bila što bolje dokumentirana.

📷 Lego/Kreativ Gang
Lego/Kreativ Gang