Umjetnik koji slika pomoću – Excela

Nekima za umjetničko izražavanje koriste kist, platno i boje, nekima papir i olovka, nekima grafički softver i tablet, a nekima je dovoljna i proračunska tablica

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. prosinca 2017. u 07:00

Tatsuo Horiuchi 77-godišnji je umirovljenik iz Japana koji dane krati tako što se bavi umjetnošću. Ali ne bilo kakvom umjetnošću, već slikanjem. Ali ne ni bilo kakvim slikanjem – Horiuchi, naime, umjetničke slike izrađuje u Microsoftovom Excelu.

Štednjom do umjetnosti

Do te je ideje došao jer je imao želju slikati, ali nije htio potrošiti previše novca na opremu. Odluka je pala da s umjetničkim izražavanjem krene na računalu, jer će tako uštedjeti na bojama i kistovima. Dodatnu uštedu ovaj je dovitljivi Japanac ostvario tako što nije kupovao nikakav novi softver, nego je krenuo koristiti ono što je već imao na računalu. U Excelu je tako pronašao alate za crtanje koji omogućuju izradu i bojanje raznih grafičkih oblika, i malo po malo izvještio se u njihovom korištenju.

S cijelim je procesom započeo još 2000. godine i od tada su u njegovom domu, uz pomoć kućnog pisača, nastali deseci vektorskih slika koje se, kaže, ne prodaju baš lako. Galeriju Excel umjetnina možete pregledati ovdje, a uz tekst donosimo neke od nama najzanimljivijih, kao i kratku video reportažu o ovom osobenjaku.