Umjetno inteligentna pisaća mašina u uradi sam izvedbi koristi ChatGPT

Porastom popularnosti "pametnih" sustava s kojima možemo razgovarati kao s ljudima, raste i njihova primjena u svakodnevnim zadacima, ali onim zabavnim, čisto umjetničkim projektima

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 16. siječnja 2023. u 17:07

Mehanički pisaći strojevi vladali su scenom tipkanja teksta desetljećima, da bi ih potom, u kratko vrijeme, prvo zamijenila elektromehanička rješenja, a vrlo brzo i jedne i druge u povijest su poslala računala. Kratko razdoblje dostupnosti elektromehaničkih pisaćih mašina doseglo je svoj vrhunac 1980-ih godina, a od tada su one gotovo bezvrijedne, dok kolekcionari prije svega vole stare, potpuno mehaničke primjerke.

ChatGPT na papiru

No, dizajner, umjetnik, kreativac i tech entuzijast Arvind Sanjeev, našao je načina kako oživjeti i elektromehanički pisaći stroj uz pomoć najmodernije tehnologije umjetne inteligencije i ponešto uradi sam elektronike. Njegov projekt "Ghostwriter" prije svega je zabavna implementacija viralnog ChatGPT-a, koja mu daje mogućnost da, osim na ekranu, svoje tekstove prenese izravno u fizički svijet, na papir.

Osnovni donor za ovaj projekt bila je stara elektromehanička Brotherova pisaća mašina, koju je Sanjeev vratio u život, pa je potom opremio Arduino sklopom. Nakon što je reverznim inženjeringom utvrdio kako se pokreću dijelovi stroja, odnosno koji signal je potreban za aktiviranje koje tipke, to je prenio u svoj kontroler. Njegov Arduino tako je dobio mogućnost i čitati ono što se na mašini ispisuje, ali i samostalno pokretati njezine dijelove i, praktički, tipkati.

U pozadini svega stoji i miniračunalo Raspberry Pi, koje vrši interakciju između Arduina i sustava ChatGPT. Time se stari stroj iz 1980-ih godina zapravo pretvorio u terminal za komunikaciju s modernom umjetnom inteligencijom, a ona je dobila način da rezultate svojeg jezičnog modela prenese izravno na papir. Rezultat možete vidjeti na videu: na stari Brother moguće je utipkati pitanje, a odgovor potom stiže kroz automatizirano tipkanje – baš kao da pisaćim strojem upravlja duh.