Administracija Zastupničkog doma SAD-a zabranila TikTok

Glavni administrativni službenik Zastupničkog doma SAD-a, tvrdi da je TikTok vrlo rizičan zbog niza sigurnosnih problema, stoga je poručio svim zastupnicima i osoblju da ga uklone sa svojih službenih uređaja

Matej Markovinović srijeda, 28. prosinca 2022. u 12:46
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Administracija Zastupničkog doma SAD-a obavijestila je ovog utorka sve zastupnike i osoblje da zabranjuje aplikaciju TikTok na svim službenim uređajima.

Naime, glavni administrativni službenik Zastupničkog doma (CAO), naveo je da se popularna kineska aplikacija za pregledavanje kratkih videozapisa smatra „visoko rizičnom zbog niza sigurnosnih problema“. Iz tog je razloga poručio svima iz Zastupničkog doma da ju što prije izbrišu sa svojih službenih mobitela i da ju više ne preuzimaju.

Potez administracije Zastupničkog doma SAD-a uslijedio je nakon što su američke savezne vlasti odlučile zabraniti TikTok na vladinim uređajima, zbog gotovo istog razloga. Kako prenosi Reuters, od prošlog je tjedna 19 saveznih država djelomično blokiralo kinesku aplikaciju, prvenstveno zbog straha od špijuniranja Amerikanaca i cenzuriranja sadržaja.

Podsjetimo, TikTok je na „meti“ SAD-a još od ljeta 2020. godine, kada je bivši predsjednik Donald Trump najavio da će ga u potpunosti zabraniti, tvrdeći da ugrožava nacionalnu sigurnost. Kineska je aplikacija tada stavljena na crnu listu i tamošnji su korisnici očekivali zabranu, no Joe Biden je 2021. zaustavio cijeli pravni postupak.