Države G7 žele standardizirati razvoj umjetne inteligencije

Čelnici sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta u Hirošimi su najavili raspravu o stvaranju globalnih standarda za alate umjetne inteligencije kao što je ChatGPT

Mladen Smrekar utorak, 23. svibnja 2023. u 14:15
Članovi savjetodavnog foruma sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta, Europske unije i Europskog povjerenstva 📷 G7 HIROSHIMA SUMMIT POOL
Članovi savjetodavnog foruma sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta, Europske unije i Europskog povjerenstva G7 HIROSHIMA SUMMIT POOL

Tijekom netom završenog summita u Hirošimi predstavnici G7 zemalja naglasili su potrebu uspostavljanja globalnih pravila za generativne alate umjetne inteligencije “u skladu s našim zajedničkim demokratskim vrijednostima”. Svi članovi savjetodavnog foruma ovih sedam zemalja - SAD-a, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva te predstavnici Europske unije te Europskog povjerenstva - složili su se da upravljanje tehnologijom nije držalo korak s brzim tempom kojim se tehnologija razvija te su pozvali sve nacije da procijene njen utjecaj na civilizaciju. 

Rasprava o problemima

"Prepoznajemo potrebu da odmah razmotrimo prilike i izazove generativne umjetne inteligencije koja je sve istaknutija u svim zemljama i sektorima", stoji u izjavi G7, a svi relevantni ministri zaduženi su da do kraja ove godine uspostave takozvani Hiroshima AI Process u kojem će se raspraviti svi problemi vezani uz generativnu umjetnu inteligenciju.

U Japanu je dogovoren takozvani Hiroshima AI Process 📷 G7 Hiroshima Summit Pool
U Japanu je dogovoren takozvani Hiroshima AI Process G7 Hiroshima Summit Pool

Te bi rasprave mogle uključivati ​​teme kao što su upravljanje, zaštita prava intelektualnog vlasništva, uključujući autorska prava, promicanje transparentnosti, odgovor na manipulacije informacijama, uključujući dezinformacije te odgovorno korištenje UI tehnologija. Nova radna skupina bit će organizirana u suradnji s OECD skupinom razvijenih zemalja i Globalnim partnerstvom za umjetnu inteligenciju (GPAI), stoji u priopćenju.

Prvi koraci

Summit G7 uslijedio je nakon svjedočenja Sama Altmana pred američkim Senatom. Osnivač OpenAI-ja zagovara pojačanu regulaciju umjetne inteligencije, uključujući stvaranje američke ili globalne agencije koja bi davala licence tvrtkama koje žele razviti alate umjetne inteligencije i oduzimala ih ako odbiju sudjelovati u sigurnosnim standardima. 

Europska unija već je poduzela korake koji nas približavaju donošenju Zakona o umjetnoj inteligenciji, prvog sveobuhvatnog zakona u svijetu kojim će se regulirati korištenje UI tehnologije.

Različiti pristupi

Neke zemlje, poput Italije, odlučile su  privremeno zabraniti razvoj tehnologije, dok je  Kina predstavila  nacrt mjera  kako bi tvrtke postale odgovorne za podatke koji se koriste za treniranje generativnih UI modela. S druge strane, Salvador je odlučio promicati razvoj ovih tehnologija pružanjem značajnih poreznih olakšica. 

 Ulaznice za događanja