Florida donijela zakon o zabrani društvenih mreža mlađima od 16 godina

Nakon što je izglasan u parlamentu, novi restriktivni zakon sada ide na potpis guverneru. No, čak i ako ga on potpiše, to ne znači da će ostati na snazi, budući da je možda i – protuustavan

Sandro Vrbanus subota, 24. veljače 2024. u 14:10

Zastupnici u Senatu Floride potvrdili su prijedlog zakona, ranije izglasan i u Zastupničkom domu, kojim bi se mlađima od 16 godina zabranio pristup društvenim mrežama. Podsjetimo, zakonodavci time žele zaštititi mlade od ovisnosti, negativnog utjecaja na njihovo mentalno zdravlje i kompulzivnog ponašanja koje te mreže potiču svojim algoritmima. Zakon je sada na stolu guvernera Rona DeSantisa, koji bi ga mogao potpisati već tijekom vikenda.

Stupi li na snagu u postojećem obliku, taj bi zakon bio jedan od najrestriktivnijih na svijetu, kad je riječ o maloljetnicima i njihovom pristupu Internetu, pa nije čudo da mnogi kažu da će on značajno utjecati na živote milijuna djece i mladih u toj američkoj saveznoj državi. Njime se, naime, definiraju "društvene platforme koje prate ponašanje korisnika, dozvoljavaju postavljanje sadržaja i interakciju s ostalim korisnicima te koriste funkcije koje izazivaju ovisnost i potiču pretjerano ili kompulzivno korištenje". Prema takvoj definiciji, nitko u Floridi, tko je mlađi od 16 godina, ne bi mogao imati korisnički račun na Facebooku, TikToku, ali niti YouTubeu.

Još nije gotovo

New York Times ističe da je stavljanje takvih restrikcija na korištenje internetskih platformi u današnje vrijeme čak i u suprotnosti s američkim ustavom. Naime, federalni su sudovi prošle godine ukinuli slične, čak i manje restriktivne zakone, donesene u Arkansasu i Ohiu. Pritom su se pozvali na ustavna prava slobode govora i pristupa informacijama, koja se zabranom društvenih mreža mladima očito krše.

Zakonodavci Floride kažu da bi sve društvene mreže obuhvaćene regulativom morale provjeravati dob korisnika, zabraniti mlađima od 16 godina otvaranje računa, pa čak i ugasiti postojeće korisničke račune svima ispod nove dobne granice. Za razliku od spomenutih (pa ukinutih) zakona, Florida ne predviđa niti da se račun može otvoriti uz privolu roditelja.

DeSantis je ovoga tjedna izjavio kako društvene mreže imaju "neto negativan" utjecaj na mlade, ali da bi se uz roditeljsku privolu i nadzor situacija mogla popraviti. Stoga nije sasvim sigurno da će on biti voljan potpisati stroga pravila izglasana u parlamentu. Protivnici zabrana ističu da ona krši ne samo spomenuta ustavna prava mladih, već i da im onemogućava pristup tržištu rada, zajednici te komunikaciji s obitelji i prijateljima.

Anketa Glasanje do 2.3.2024. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: