Vlada RH predlaže zakon kojim će se urediti pitanje zaštite korisnika digitalnih usluga

Prijedlog Zakona o određenim aspektima ugovora o isporuci digitalnog sadržaja i digitalnih usluga – puni je naziv zakona koji bi trebao naše zakonodavstvo uskladiti s EU i dodatno zaštititi potrošače

Sandro Vrbanus utorak, 22. lipnja 2021. u 10:15

Na svojoj sjednici protekloga petka, 18. lipnja, Vlada Republike Hrvatske donijela je prijedlog novog zakona čiji je cilj uskladiti domaće zakonodavstvo s europskom Direktivom o digitalnom sadržaju. U skladu s tom Direktivom, i ovaj Zakon nosi komplicirano ime "Zakon o određenim aspektima ugovora o isporuci digitalnog sadržaja i digitalnih usluga", a prvi nacrt prijedloga tog Zakona sada je upućen u daljnju proceduru.

Svrha Direktive, a tako i usklađenja hrvatskog zakonodavnog okvira, jest "doprinijeti pravilnom funkcioniranju unutarnjeg tržišta uz istovremeno osiguravanje visokog stupnja zaštite potrošača utvrđivanjem zajedničkih pravila" o ugovorima između trgovaca i potrošača o isporuci digitalnog sadržaja ili digitalnih usluga. Pojednostavljeno rečeno, zakonodavac želi urediti pitanja isporuke digitalnih sadržaja za koje potrošači plaćaju pretplatu (streaming glazbe i videa, pohrana u oblaku), usluge koje omogućavaju razmjenu podataka (društvene mreže i sl.), nosače medija (DVD-ove) te Over the top (OTT) komunikacijske usluge.

Zaštita pretplatnika

Svrha ovog prijedloga zakona je doprinijeti pravilnom funkcioniranju i bržem rastu jedinstvenog digitalnog i unutarnjeg tržišta EU, te smanjiti nesigurnost i povećati povjerenje potrošača u jedinstvena europska pravila, kažu iz Vlade.

Razlog donošenja novih propisa jest činjenica da brojni potrošači nailaze na poteškoće u pogledu kvalitete ili pristupa digitalnom sadržaju ili digitalnim uslugama. Na primjer, dobivaju pogrešan ili neispravan digitalni sadržaj ili digitalne usluge ili ne mogu pristupiti kakvom digitalnom sadržaju usluzi. Kako bi se takvi problemi riješili, novi Zakon propisat će okvir za pružanje digitalnih usluga, odrediti ovlaštena tijela za provođenje nadzora te odrediti kazne za prekršitelje.

Pružatelje usluga tako će u Hrvatskoj nadzirati ovlašteni tržišni inspektori, a kazne za trgovce koji ne isporuče ugovorene digitalne sadržaje ili usluge (ili ih ne usklade s ugovorom) mogu se kretati od 10 pa do 100 tisuća kuna. Nakon što prođe saborsku proceduru, Zakon će stupiti na snagu 1. siječnja 2022. godine.