Dok su građani doma, seizmolozi bilježe više kvalitetnih podataka

Jedna od pozitivnih posljedica manje ljudske aktivnosti posljednjih tjedana dovela je do smanjenja seizmičke ambijentalne buke od oko 30% pa mjerni instrumenti bilježe jasnije signale

Sandro Vrbanus nedjelja, 5. travnja 2020. u 07:00

Razorni potres u Zagrebu usred pandemije koronavirusa nije jedino što povezuje seizmologiju i trenutačnu situaciju u kojoj su propisane mjere društvenog distanciranja. Seizmolozi u Belgiji su, naime, izvijestili da je smanjena ljudska aktivnost zbog sprječavanja širenja COVID-a 19 donijela i značajno manje seizmičke ambijentalne buke. Zbog manje prometa, industrijske aktivnosti i sličnih generatora vibracija koje se prenose kroz zemlju, njihovi seizmometri bilježe i do 30% manje šuma i distorzija u mjerenju u usporedbi s vremenom dok je kretanje bilo sasvim slobodno.

Zemlja je utihnula

"Tiše" tlo s manje vibracija znači i da seizmološki instrumenti na površini mogu zabilježiti seizmička kretanja koja su inače bila vidljiva tek instrumentima na dubini od 100 metara. Razlikovanje ljudski generirane buke od one koja dolazi iz unutrašnjosti Zemlje ovim je znanstvenicima sada lakše, a očitanja instrumenata slična su onima kakve bi, primjerice, isti zabilježili u 19. stoljeću.

Bilježenje ovih podataka značajno mirnijeg tla bit će korisno za usporedbu u budućnosti, kada se ljudska aktivnost ponovno vrati na svoje uobičajene razine. Znanstvenici smatraju da će im ova situacija pomoći da im buduća mjerenja budu preciznija i da se kroz očitanja podataka lakše izoliraju različiti izvori seizmičke buke.

Osim u Belgiji, slična očitanja manje razine vibracija zabilježena su i u Velikoj Britaniji i Los Angelesu – učinak COVID-19 karantene sličan je, dakle, svugdje u svijetu.