Falcon 9 Block 5, raketa nove generacije – korak bliže Marsu

SpaceX je ovoga vikenda po prvi puta lansirao novu generaciju svoje višestruko iskoristive rakete Falcon 9. Evo zašto je taj događaj bitan za svemirske letove

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 14. svibnja 2018. u 06:00

SpaceX je više-manje rutinski, uz jednu odgodu od 24 sata, proteklog petka navečer po hrvatskom vremenu uspješno lansirao novu verziju rakete Falcon 9, tj. njezinu nadogradnju oznake Block 5. Raketa je poletjela s lansirne rampe u Svemirskom centru Kennedy na Floridi, nakon nekoliko minuta njezin prvi stupanj uspješno je vertikalno sletio na baržu "Of Course I Still Love You" usred Atlantskog oceana, a drugi stupanj ponio je satelit Bangabandhu-1 (u vlasništvu Bangladeša) u visoku geostacionarnu transfernu orbitu – najvišu do sada za SpaceX.

SpaceX je ovime odradio 25. uspješni povratak prvog stupnja rakete na Zemlju

Ovo naizgled standardno lansiranje ipak je označilo svojevrsnu prekretnicu u razvoju SpaceX-a. Falcon 9 Block 5 je, naime, nova generacija ove rakete koja donosi niz poboljšanja. Tu su oko 10% snažniji Merlin motori koji mogu podići teret u više orbite, drugačija izvedba sletnih nogu i trupa, zamjena bijele boje s crnim termičkim štitom na nekim dijelovima trupa, kao i brojna druga manja poboljšanja koja olakšavaju izradu i ponovno korištenje rakete.

Upravo ponovno korištenje glavni je naglasak na Block 5 inačici – ona je izrađena s namjerom da se njezin prvi stupanj koristi najmanje 10, te čak i do 100 puta, a certificirana je i za letove s ljudskom posadom.

U skorijoj bi budućnosti, dakle, ova inačica Falcona 9 mogla astronaute prevoziti na ISS. No, najbitniji od svega jest njezin značaj za SpaceX. Veća ponovna iskoristivost rakete znači i manje napore u proizvodnji, manji broj raketa u izradi, što donosi oslobađanje resursa – pa se inženjeri najvišeg ranga u SpaceX-u sada mogu dodatno posvetiti razvoju sljedećeg velikog projekta, rakete BFR (Big F***ing Rocket, ili pristojnije Big Falcon Rocket).

Falcon 9 Block 5 trebalo bi već nagodinu biti moguće pripremiti za novo lansiranje u manje od 24 sata

A što onda s BFR-om? Elon Musk je nedavno otkrio kako je krajnji cilj ove velike rakete u skladu s misijom SpaceX-a, a to je, dakako, put na Mars. Musk ne želi izvesti SpaceX na burzu i prepustiti dio dionica investitorima. Svemir je njegov osobni projekt, želja i san. Prve verzije Falcona 9 bile su tu samo kao "zagrijavanje" za nešto veće, pa su stoga vro brzo i zamijenjene boljim raketama.

Najnoviji Block 5 koji će se rutinski reciklirati i lansirati često, brzo i jeftino, donijet će kompaniji nove prihode, a zarada se neće isplaćivati vlasnicima (tj. Musku). Naprotiv, sve će biti uloženo u nove BFR rakete – pa će tako efikasna raketa "za svakodnevnu upotrebu" približiti čovječanstvo nečemu ne toliko svakodnevnom: ljudskim svemirskim misijama na Marsu.