Falcon Heavy lansirat će NASA-inu sondu prema asteroidu Psyche

Metalom bogati asteroid koji kruži orbitom oko Sunca, između Marsa i Jupitera, mogao bi rasvijetlili neke detalje o postanku Zemlje

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 2. ožujka 2020. u 06:00

NASA je ovoga tjedna odlučila SpaceX-u dodijeliti ugovor vrijedan 117 milijuna dolara za lansiranje njihove buduće svemirske sonde. Za ovaj će posao biti potrebna raketa velike snage i nosivosti, pa će Muskova kompanija za ovu misiju iskoristiti svoju raketu s tri potisnika, Falcon Heavy. Ona bi trebala u srpnju 2022. godine u svemir poslati NASA-inu sondu i uputiti je prema cilju – asteroidu Psyche.

Jednom kada poleti s lansirne rampe 39A u Cape Canaveralu, NASA-ina će sonda krenuti u lov za asteroidom koji orbitira oko Sunca na putanji smještenoj između orbita Marsa i Jupitera. Asteorid Psyche prilično je jedinstven po svojem sastavu. Iznimno je bogat metalima niklom i željezom, kakvi se inače nalaze duboko u jezgrama planeta, no u njegovom slučaju ovi su metali izloženi na površini, kao u slučaju vrlo mladih planeta.

Iz tog razloga NASA želi izbliza proučiti njegove detalje iz kojih se nadaju saznati više o procesu stvaranja čvrstih planeta, pa i Zemlje. Proučavanje jezgre planeta nije izvedivo, pa bi promatranje ovog asteroida moglo poslužiti kao dobra zamjena.

Osim sonde Psyche ista će raketa u svemir ponijeti i sekundarne terete. Oni su sonda Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers (EscaPADE) koja će imati zadataka proučavati atmosferu Marsa, kao i Janus, instrument koji ima zadatak proučavati binarne asteroide.