Japanska sonda Hayabusa 2 vratila dijelove asteroida na Zemlju

Misija agencije JAXA, Hayabusa 2, uspješno se vratila na Zemlju noseći nekoliko grama asteroidne prašine skupljene prije dvije godine na asteroidu Ryugu

Sandro Vrbanus nedjelja, 6. prosinca 2020. u 13:30

Svemirska sonda japanske svemirske agencije JAXA, Hayabusa 2, lansirana je u prosincu 2014. godine. Nakon toga imala je misiju presresti asteroid 162173 Ryugu. Nakon toga, u lipnju 2018. godine približila mu se, a potom u rujnu iste godine na njegovu površinu lansirala dva autonomna landera. Prošle godine sonda je i sama sletjela na isti asteroid te uzela uzorke tla te počela prema svojem okruženju ispaljivati projektile.

Oni su imali zadatak otkinuti dijelove tla asteroida koje je sonda potom prikupila i pospremila u kapsulu, kako bi ih dopremila natrag na Zemlju. Sada, šest godina nakon lansiranja, ova kapsula ušla je ove subote u Zemljinu atmosferu, a ekipe agencije JAXA spremno su je dočekale i pronašle gdje je i bilo planirano, na testnom poligonu ratnog i civilnog zrakoplovstva Woomera u Australiji. Kapsula se na tlo spustila uz pomoć padobrana, te počela emitirati signal kako bi je "vlasnici" pronašli.

U svojih šest godina putovanja sonda Hayabusa 2 prevalila je 5,24 milijarde kilometara, što samostalno što s asteroidom Ryugu, sve da bi na Zemlju dopremila kapsulu s 10-ak grama uzoraka tla. Čak i tako malen uzorak poslužit će znanstvenicima u rasvjetljavanju povijesti nastanka asteroida i otkrivanju novih činjenica o njihovom sastavu.

Dio dopremljenog materijala bit će ustupljen i NASA-i, koja je bila partner na projektu. Sonda Hayabusa 2, nakon što je u atmosferu ispustila kapsulu s uzorcima, nije završila svoje putovanje. Njezina misija potrajat će još možda i do 10 godina, a imat će zadatak posjetiti još jedan asteroid i proučavati ga izbliza.

Nije prva, a ni posljednja

Ovo nije prvi puta da je na Zemlju stigao djelić asteroida. Prva misija kojoj je to uspjelo bila je prethodnica ove, Hayabusa, lansirana 2003. godine. Ona je uzorak uzela s asteroida Itokawa, vratila se natrag, no manji kvar na mehanizmu za prikupljanje uzoraka rezultirao je time da je na Zemlju stiglo tek nekoliko mikrograma asteroidne prašine.

Kako sada stvari stoje, Hayabusa 2 neće biti ni posljednja misija koja će znanstvenicima dopremiti tlo s udaljenih asteroida. U listopadu ove godine asteroid Bennu je posjetila NASA-ina sonda OSIRIS-REx, te s njegove površine zagrabila više od pola kilograma materijala. Prema trenutačnom planu ova sonda bi svoj teret na Zemlju trebala dopremiti u rujnu 2023. godine.