Kako se osjeća ovaj konj? Novi mobilni čitač moždanih valova nudi odgovor i na to pitanje

Pastuh Crni ljepotan mogao je osjećati radost, uzbuđenje i veliku tugu, barem nam tako govori istoimeni roman iz 1877. Znanstvenici su osjećaje živootinja eksperimentalno potvrdili pomoću mobilne trake za glavu koja očitava moždane valove

Mladen Smrekar četvrtak, 11. ožujka 2021. u 19:45

Etologinja Martine Hausberger sa Sveučilišta Rennes  zadala si je neobičan zadatak: istražiti jesu li konjima pod stresom teže naučili otvarati klizna vrata na kutiji s hranom.  Primijetila je naime da su neke životinje, posebno one koje žive u skučenim prostorima, manje pažnje obraćale podučavanju i dresuri pa se zapitala: jesu li možda depresivne?

EEG studije na životinjama

Znanstvenici su od početka 20. stoljeća koristili elektroencefalograme (EEG), uređaje koji bilježe valove električnih impulsa u mozgu za proučavanje epilepsije i načina spavanja. U novije vrijeme otkrili su da određeni EEG valovi mogu signalizirati depresiju, tjeskobu pa čak i zadovoljstvo kod ljudi.

Za razliku od EEG-a za ljude koji mogu imati stotine elektroda, konjska traka za glavu ima ih samo četiri
Za razliku od EEG-a za ljude koji mogu imati stotine elektroda, konjska traka za glavu ima ih samo četiri

EEG studije na glodavcima, domaćim životinjama i kućnim ljubimcima otkrile su kako životinje reagiraju na ljudski dodir ili prestanak utjecaja anestezije. Ali do sada nitko nije pronašao način za bilježenje moždanih valova životinja u pokretu.

To je zato što EEG snimke zahtijevaju postavljanje elektroda u određene položaje na glavi i provlačenje kabela do stroja za snimanje. Zbog toga se životinje tijekom mjerenja sputavaju ili smiruju. A da bi očitanja bila točna, znanstvenici moraju ili obrijati glavu životinje ili joj kirurški ugraditi elektrode ispod tjemena.

Šest godina predanog rada

Hausberger je potražila pomoć neurofizičara Huga Cousillasa, specijalista za nosive EEG zavoje za ljude koji pokazuju koliko dobro spavamo ili meditiramo prateći moždane valove.

Cousillas je sljedećih 6 godina proveo razvijajući uređaj za konje. Za razliku od EEG-a za ljude koji mogu imati na desetke ili čak stotine elektroda, konjska traka za glavu ima ih samo četiri. Uređaj odašilje očitanja do 20 metara, a dlaka životinje ostaje netaknuta zahvaljujući elektrodama postavljenim u gelom napunjene džepove sa sitnim iglicama.

Uz pomoć etologinje Mathilde Stomp snimili su EEG snimke 18 konja. Polovica je obitavala u štalama, a druga polovica je slobodno u krdima lutala pašnjacima.

EEG uređaj očitanja odašilje do 20 metara daleko i konju ne treba brijati dlake
EEG uređaj očitanja odašilje do 20 metara daleko i konju ne treba brijati dlake

Dvije skupine imale su vrlo različite EEG profile. Konji u stajama pokazali su u prosjeku 2,5 puta više gama-valova desne hemisfere od onih na otvorenim poljima. U ljudi su takvi valovi često znak tjeskobe, distrakcije ili depresije. Konji koji su većinu vremena provodili na otvorenom u prosjeku su pokazali dvostruko više theta valova lijeve hemisfere; to je obično znak smirenog uma, izvještava tim ovog mjeseca u Applied Animal Behaviour Science. 

Mentalno zdravlje životinja u zatočeništvu

"Ovi rezultati daju nam razloge za zadovoljstvo", uvjerena je Hausberger. No, zoologinja Konstanze Krueger, profesorica upravljanja konjem na Sveučilištu primijenjene znanosti u Nürtingen-Geislingenu, nije baš toliko sigurna. Ona misli da se tumačenja moždanih valova kod ljude ne moraju nužno samo tako preslikati na druge vrste.

Ipak, novi je pristup fascinantan način mjerenja mentalnog zdravlja životinja u zatočeništvu, kaže Greg Vicino, biheviorist iz zoološkog vrta u San Diegu. Kako bi nadzirali ponašanje i raspoloženje stotina životinja, njegov tim satima promatra svaku od njih; traka za glavu bila bi dobrodošla alternativa.