Kako to da se NASA-ina sonda u blizini Sunca neće rastaliti?

U nedjelju u ranim jutarnjim satima NASA je lansirala Parkerovu sondu koja će u narednim godinama kružiti blizu Sunca i istraživati njegovu koronu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. kolovoza 2018. u 10:22

Raketa Delta IV Heavy kojuje izradio United Launch Alliance u nedjelju je u ranim jutarnjim satima u svemir ponijela sondu Parker Solar Probe. Ova je sonda zamišljena kako bi u narednih sedam godina orbitirala oko Sunca i približavala mu se na samo 6 milijuna kilometara, prolazeći istodobno kroz Sunčevu koronu, gdje temperature dosežu i preko milijun stupnjeva Celzija. Tamo će istraživati sastav korone i pokušati otkriti odakle joj tolika temperatura, kao i energija za generiranje solarnih vjetrova.

Sada, nakon lansiranja, Parkerova će sonda prvo krenuti put Venere, koja će joj i u narednim kruženjima oko Sunca svojom gravitacijom davati brzinu. Do Venere će prvi puta stići 2. listopada, dok će prvi pute kroz perihel (najbližu točku) svoje putanje oko Sunca proći 5. studenoga.

Vodeno hlađenje svemirske sonde

Jedno od pitanja koje se često postavlja oko ove misije jest kako bi Parkerova sonda trebala preživjeti temperature od preko milijuna stupnjeva bez da se otopi. Odgovor leži prije svega u toplinskom štitu koji će cijelo vrijeme, zaslugom posebnih senzora, biti okrenut prema Suncu i koji će je štititi od vrućih čestica koje Sunce emitira. Štit je izrađen od vanjskog sloja grafitnog epoksi-kompozita unutar kojeg se nalazi ponovno grafitna "pjena" – zapravo sastavljena od 97% praznog prostora.

No, bitno je znati da za prijenos topline treba imati upravo – čestice. U svemiru ih, kao što znamo, nema u tolikoj količini, pa će ova sonda imati zadatak "braniti" se od pojedinačnih i relativno rijetkih čestica visoke temperature umjesto da "pliva" u mediju koji je zagrijan na tu temperaturu – što joj "život" čini prilično lakšim.

Dodatno, sondom kruži i voda u zatvorenom sustavu koja služi za hlađenje solarnih panela, tj. odvodi od njih toplinu poput bilo kojeg drugog sustava vodenog hlađenja. Za one koji žele znati više, tu je i NASA-in video o hlađenju sonde:

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi