NASA šalje sondu prema Suncu

Najbrža NASA-ina svemirska letjelica dizajnirana je kako bi proletjela blizu naše zvijezde i istražila njezinu koronu

Sandro Vrbanus subota, 11. kolovoza 2018. u 13:00

NASA će tijekom ovoga vikenda lansirati svoju sondu Parker Solar Probe, nazvanu prema fizičaru Eugeneu Parkeru koji se bavi Sunčevim vjetrovima i magnetskim poljem. Prvi je ovo puta da je NASA neku sondu nazvala prema živućoj osobi. Lansiranje je izvorno bilo planirano još za 2015. godinu ali je potom odgođeno sve do današnjih dana.

No, vratimo se na misiju. Parkerova solarna sonda lansira se putem Delta IV Heavy rakete, koja će je ponijeti u orbitu, da bi se kasnije sonda vlastitim pogonom uputila tamo gdje se prilično rijetko letjelice upućuju – prema Suncu. Ova sonda osmišljena je tako da može podnijeti visoke temperature, jer bi tijekom svojeg životnog vijeka, do 2025. godine, trebala nekoliko puta okružiti Sunce u elipsastoj putanji.

Prvi puta ljudi šalju sondu prema zvijezdi

Najbliže Suncu trebala bi se, prema planu misije, približiti u prosincu 2024. godine, na udaljenost od "samo" 6 milijuna kilometara. U tim trenucima i brzina će joj biti rekordna – Parkerova sonda postat će najbrža svemirska sonda izrađena ljudskom rukom kada jednom dosegne brzinu od 692.000 km/h (odnosno preko 10 puta brže od Voyagera 1 lansiranog 1977. godine).

Tijekom planiranih 24 puta, koliko će ova sonda orbitirati oko Sunca, prolijetat će kroz samu Sunčevu koronu, te će tamo svojim senzorima bilježiti magnetsku aktivnost. Znanstvenici će tako mjeriti energije koje griju Sunčevu koronu i ubrzavaju solarne vjetrove, a pokušat će utvrditi i njihovu točnu strukturu na samom izvoru.

Kako Sunce s temperaturom od oko 6.000°C grije koronu na preko milijun stupnjeva Celzijusa, te kako se tamo stvaraju solarni vjetrovi koji stižu i do Zemlje – neka su od niza pitanja na koja bi ova misija u narednim godinama trebala odgovoriti.