Kineska sonda vratila uzorke s Mjeseca, japanska s asteroida

Ovoga tjedna znanstvenici su se domogli rijetkih i vrijednih uzoraka tla s Mjeseca i asteroida Ryugu, koji će poslužiti u daljnjem istraživanju nastanka tih nebeskih tijela i Sunčevog sustava općenito

Sandro Vrbanus četvrtak, 17. prosinca 2020. u 16:06

Jedna od najzahtjevnijih kineskih svemirskih misija ikada, Chang'e 5, završila je rano u četvrtak po lokalnom vremenu, kada se posljednji dio svemirske letjelice s Mjeseca vratio na Zemlju, noseći dragocjeni teret – oko dva kilograma uzoraka Mjesečevog tla. Sonda je, podsjetimo, lansirana 23. studenoga, 1. prosinca je na Zemljin prirodni satelit kontrolirano autonomno sletjela, da bi odmah potom započela s uzimanjem uzoraka.

Povratak na Zemlju trajao je nekoliko dana, da bi na koncu prvi uzorci tla s Mjeseca nakon 40-ak godina znanstvenicima danas dospjeli u ruke. Ovoga puta riječ je o uzorcima s površine s oko dva metra dubine, koliko je lander duboko bušio u tlo. Procjenjuje se da je materijal za proučavanje star (ili bolje rečeno mlad) oko 1,2 milijarde godina i poslužit će za istraživanje povijesti Mjeseca.

JAXA otvorila uzorke asteroida

Ovoga tjedna znanstvenici su počeli proučavati i uzroke tla prikupljene prije dvije godine na asteroidu Ryugu, koje im je donijela sonda Hayabusa 2. Kako je ovaj asteroid značajno dalje od Mjeseca, sonda nije mogla dopremiti kilograme, već grame materijala za proučavanje. No, kako je do sada sve što smo s asteroida imali bilo manje od toga, ovo će biti vrlo koristan izvor znanstvenih istraživanja.

Dobivenu asteroidnu prašinu, koja je na Zemlju sletjela prije desetak dana, znanstvenici japanske svemirske agencije JAXA ovih su dana otvorili. Pritom su analizirali plinove u kapsuli, što je prvi puta da netko izravno proučava plinove iz blizine nekog asteroida, te u dva kontejnera pronašli ne samo prašinu nego i nekoliko milimetara široke kamenčiće dopremljene izravno s asteroida Ryugu.

Japanski znanstvenici kažu kako su dobili više nego su od ove misije očekivali, odnosno da ih je količina i kvaliteta prikupljenih uzoraka "ostavila bez teksta".

Šljunak s asteroida u 40mm širokoj kapsuli
Šljunak s asteroida u 40mm širokoj kapsuli