Kina na Mjesec poslala sondu sa zadatkom da vrati uzorke na Zemlju

Kineska sonda Chang'e 5 poletjela je prema našem prirodnom satelitu, gdje bi trebala zagrabiti uzorak tla s dubine oko dva metra, te ga posebnom autonomnom sondom vratiti natrag na proučavanje

Sandro Vrbanus utorak, 24. studenog 2020. u 12:10

Početkom prošle godine kineska je lunarna sonda Chang'e 4 spuštena na Mjesec, i to na njegovu sa Zemlje nevidljivu stranu. Tamo je obavila nekoliko zadataka, među kojima je bilo i pokretanje "farme", na kojoj je nedugo zatim izniknula prva biljka. Nastavak istraživanja Mjeseca kineski su znanstvenici pokrenuli u ponedjeljak, kada je, oko 21:30 po hrvatskom vremenu, iz lansirnog kompleksa Wenchang u provinciji Hainan raketom Dugi marš 5 lansirana sonda Chang'e 5.

Ova misija također će biti posebna po svojoj namjeni. Bit će to prvi puta nakon 1970-ih godina da netko pokušava dopremiti uzorke Mjesečevog tla natrag na Zemlju. Jednom kada Chang'e 5 stigne u Mjesečevu orbitu, tamo će biti "parkiran" orbiter, dok će s njega poseban lander mase oko 1.200 kilograma biti spušten na vidljivu nam stranu Mjeseca, u njegovu sjeverozapadnu regiju. Kao mjesto uzorkovanja odabran je Ocean oluja, prostranstvo veliko poput Sredozemnog mora.

Kineski lander za misiju Chang'e 5
Kineski lander za misiju Chang'e 5

Lander će tamo izbušiti rupu dubine oko 2 metra, te s te dubine prikupiti oko 2 kilograma materijala. Potom će takav uzorak smjestiti u posebnu kapsulu koja će biti ukrcana u autonomnu sondu. Ona će pak poletjeti s Mjesečeve površine, autonomno se spojiti s orbiterom, koji će potom napustiti orbitu Mjeseca i krenuti na povratni put prema Zemlji.

Uzorci se vraćaju za oko tri tjedna

Ulazak misije Chang'e 5u Mjesečevu orbitu planiran je za osam dana, nakon čega će započeti opisani postupak prikupljanja i povrata uzoraka. To bi ukupno trebalo potrajati oko dva zemaljska tjedna, pa bi, uz vrijeme potrebno za povratak, misija trebala završiti spuštanjem sonde u Mongoliji 16. ili 17. prosinca.

Uspije li ovaj plan kineske svemirske agencije CNSA, Kina će postati treća nacija, nakon SAD-a i SSSR-a, koja je uspješno na Zemlju dopremila uzorke s Mjeseca. Oni bi trebali poslužiti znanstvenicima za analizu procesa nastanka našeg prirodnog satelita. Misija Chang'e 5 trebala bi postaviti temelje i za naredne misije "žetve" Mjesečevog tla u budućnosti.