Na Arktiku zabilježeno rekordnih 38°C

Nakon što je prošlo ljeto bilo najtoplije u 130 godina mjerenja, prije nekoliko je dana u Sibiru zabilježeno gotovo nevjerojatnih 38°C, što se nikada u poznatoj povijesti nije dogodilo

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. lipnja 2020. u 17:00

U ruskom sibirskom gradu Verhojansku 20. je lipnja izmjerena dnevna temperatura od čak 38°C, najviša ikada zabilježena unutar Arktičkog kruga. Ovaj rekord samo nastavlja niz nekoliko iznadprosječno toplih mjeseci za regiju Arktika (i ne samo Arktika), koji su prošlu zimu postavili na vrh ljestvice najtoplijih otkako su, prije 130 godina, znanstvenici počeli s mjerenjima. Da stvar bude gora, američka agencija za oceane i atmosferu NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) procjenjuje kako je trenutačno vjerojatnost od 75% da 2020. godina bude najtoplija ikada.

Toplinski val u Sibiru

Ako gledamo samo Arktik, istočno od spomenutog Verhojanska bukte veliki šumski požari, a ledenjaci u Istočnom sibirskom moru se ubrzano otapaju. Ovaj grad je inače jedno od najhladnijih mjesta na svijetu, temperature zimi padaju i do -50°C, a ovoga tjedna zabilježenih 38°C više je za čak 20°C od prosjeka za ovo doba godine. Svibanj ove godine bio je globalno za 0,63°C topliji od prosjeka (baza za računanje je prosjek od 1981. do 2010. godine), dok je u ovoj regiji na sjeverozapadu Sibira prosječna temperatura bila čak 10°C viša od toga.

Da nije klimatskih promjena koje posljednjih desetljeća izazivaju značajno globalno zatopljenje, ovakva devijacija od prosjeka mogla bi se očekivati jednom u 100.000 godina, poručuju klimatolozi. Posljednji puta temperatura bliska ovoj, od 37°C, izmjerena je u Verhojansku u srpnju 1988. godine.

Znanstvenici upozoravaju da bi u budućnosti ovakvi ekstremi mogli biti značajno češći, jer se Arktik zagrijava dvostruko brže od ostatka planeta. Uzrok tome je pojava poznata kao "Arktička amplifikacija" – fenomen, ili bolje rečeno kombinacija faktora, zbog kojih se na polovima planeta temperature lakše podižu. Najvjerojatniji uzrok tome je topljenje morskog leda koje za sobom donosi znatno tamnije more, a zbog čega se povećava se upijanje sunčeve topline.

Nesrazmjerno zagrijavanje Zemlje od 2000. do 2009. godine
Nesrazmjerno zagrijavanje Zemlje od 2000. do 2009. godine