NASA okupila nezavisne stručnjake koji će istraživati fenomene NLO-a

Šesnaest stručnjaka iz različitih područja tehnologije i znanosti analizirat će leteće pojave, koje su prijavili brojni američki piloti, a cilj će biti rasvijetliti dosadašnje slučajeve i dati preporuke za buduće susrete

Sandro Vrbanus subota, 22. listopada 2022. u 11:03

Neidentificirani objekti koje piloti s vremena na vrijeme vide na nebu, a ne mogu se identificirati kao druge letjelice ili prirodni fenomeni, moraju biti objašnjeni sa znanstvene strane. Motivacija je to koja je pokrenula inicijativu unutar NASA-e, a u sklopu koje je najavljeno da će i ova agencija pokušati dokučiti što to američki vojni piloti s vremena na vrijeme uočavaju.

Kako je ranije bilo najavljeno, NASA je odlučila pokrenuti nezavisnu studiju kako bi dobila najbolji mogući uvih u te fenomene. Sada se to i službeno dogodilo, formiranjem radne skupine od 16 stručnjaka, koji će narednih devet mjeseci raditi na prikupljanju podataka i rasvjetljavanju pojava poznatih kao neidentificirani leteći fenomeni ili objekti (UAP, NLO, UFO).

Rezultate će vidjeti i javnost

Interdisciplinarna radna skupina s radom će započeti ovoga ponedjeljka. Analizirat će neklasificirane dokumente, iz civilnih, vladinih, vojnih i svih drugih dostupnih izvora, a svoje bi izvješće vodstvu NASA-e i javnosti trebala predstaviti sredinom sljedeće godine. Osim izvješća o dosadašnjim slučajevima, zadatak ovog je tima izraditi i smjernice za buduću analizu sličnih slučajeva, kao i dati preporuke za prikupljanje podataka prilikom budućih opažanja neidentificiranih letećih objekata – jer samo s detaljnim podacima moguće je zaključiti o kakvim se fenomenima radi.

Ove pojave predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti i sigurnosti zračnog prometa, pa ih je potrebno detaljno proučiti sa znanstvene stane, što je i osnovna misija radne skupine. Njezini članovi istaknuti su predstavnici akademske zajednice, računalni znanstvenici, astrofizičari, oceanografi, astronomi, a ima tu i novinara, predstavnika agencije za avijaciju, pa čak i jedan bivši astronaut.

NASA naglašava kako nema nikakvih naznaka koje bi upućivale na to da su neidentificirani leteći objekti izvanzemaljskog porijekla. "Razumijevanje podataka koje imamo o nepoznatim letećim fenomenima ključno je kako bismo mogli izvući znanstvene zaključke o tome što se događa na našem nebu. Podaci su jezik znanstvenika i čine neobjašnjivo objašnjivim", kaže Thomas Zurbuchen, vođa znanstvenih projekata NASA-e.

📢 Uštedi do 12%

iPad

Idealni za kreativce i svakodnevnu uporabu!

769,99€ 5.801,49 kn 875,84€ Kupi

📢 3 godine jamstva

VERBATIM SSD

128GB, Vi550 S3, SATA 3, 2.5", 560/430 MB/s

22,99€ 173,22 kn Kupi


Viši standard za kućno kino

MARANTZ Cinema 60 DAB

7.2-kanalni AV prijemnik visokih performansi s pojačanjem od 100 W po kanalu, Dolby Atmos, DTS:X, 8K Ultra HD i HEOS ugrađenim streamingom.

1.412,17 € 10.639,99 kn Kupi

Besprijekorna kvaliteta zvuka

KEF LSX II

Jednostavno streamajte bilo što uključujući AirPlay 2, Chromecast, Spotify i Tidal ili neprimjetno povežite LSX II s drugim uređajima.

1.499,63 € 11.298,96 kn Kupi