Nova platforma za automatizirano sekvenciranje genoma istodobno čita tisuće uzoraka virusa

Robotizirana platforma koju su istraživači Sinai Healtha osmislili kako bi istodobno pregledali tisuće uzoraka koronavirusa, mogla bi revolucionirati praćenje širenja virusa i drugih patogena

Mladen Smrekar petak, 5. ožujka 2021. u 06:00

Sljedeća generacija platforme za sekvenciranje ultra visoke propusnosti, zvana C19-SPAR-Seq, ima stopu osjetljivosti otkrivanja virusa veću od 95 posto, pohvalili su se istraživači Instituta Lunenfeld-Tanenbaum (LTRI) pri Sinai Healthu, piše u studiji koju objavljuje časopis Nature Communications. 

Skalabilno i automatizirano

"Brzo i precizno prepoznavanje pozitivnih uzoraka presudno je kako bismo pobijedili pandemije", kaže dr. Jeff Wrana, profesor na Odjelu za molekularnu genetiku Sveučilišta u Torontu. "S novim i potencijalno opasnim inačicama koje sada kruže, ova skalabilna i automatizirana platforma sposobna je analizirati tisuće uzoraka pacijenata s Covidom-19 jednim pokretanjem instrumenta."

Od koncepta do objavljenog rada prošlo je samo 12 mjeseci. Predanost stručnjaka uključenih u ovo istraživanje bila ključ uspjeha, baš kao i suradnja s kliničko-dijagnostičkim laboratorijem bolnice Mount Sinai koji je istraživačima ustupio tisuće uzoraka.

Brzo sekvenciranje genoma virusa

Istraživači su robotsku platformu iskoristili kako bi brzim sekvenciranjem virusnog genoma u što kraćem roku pronašli ključne mutacije. Pokazalo se da je ta platforma izuzetno brza, nadasve efikasna i povrh svega - financijski isplativa. Naime, kad se istovremeno pokrene tisuće uzoraka, cijena pada na samo osam dolara po testu.

Javier Hernandez, mlađi istraživač u laboratoriju  profesora Wrane
Javier Hernandez, mlađi istraživač u laboratoriju profesora Wrane

"Sustav je izuzetno pouzdan i lako prilagodljiv", kaže Javier Hernandez, mlađi istraživač u laboratoriju Wrana. Postupak je jednostavan jer je automatiziran praktički svaki korak procesa.