Novogodišnja misija sonde New Horizons

NASA-ina svemirska sonda New Horizons koja je prije više od tri godine prošla pored Plutona na Novu godinu će odraditi još jedan bliski susret s udaljenim nebeskim tijelom

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 31. prosinca 2018. u 16:05

Svemirska sonda New Horizons američke svemirske agencije NASA-e lansirana je 2006. godine, a u ljeto 2015. postala je planetarno poznata zbog posjete patuljastom planetu Plutonu i prvim kvalitetnim snimkama tog nebeskog tijela koje je pritom načinila. Nakon Plutona sonda je upućena prema Kuiperovom pojasu, gdje su znanstvenici pronašli novu metu – tijelu (486958) 2014 MU69 – danas poznatome kao Ultima Thule.

Radi se o tajanstvenom svemirskom tijelu načinjenom od kamena, promjera oko 30 kilometara. Zanimljivost kod Ultima Thulea jest to što je sastavljen od dva dijela, pa je vrlo vjerojatno kako je nastao spajanjem binarnog sustava dvaju manjih objekata. Moguće je da izgleda poput gumene patkice, s manjim i većim kamenom koji su jednim dijelom spojeni, ali je isto tako moguće da se radi o dva odvojena tijela koje su vrlo blizu i orbitiraju jedan oko drugoga.

Ultima Thule kako bi mogao izgledati
Ultima Thule kako bi mogao izgledati

Objekt je otkriven 2014. godine putem svemirskog teleskopa Hubble, a nalazi se oko 6,6 milijardi kilometara od Sunca, oko kojeg izduženom putanjom orbitira svakih 295 zemaljskih godina. Prolaskom pored ovog svemirskog tijela sonda New Horizons oborit će rekord za bliski prolazak i istraživanje najudaljenijeg objekta do sada.

Pored Ultima Thulea sonda će proletjeti na samu Novu godinu, nešto prije 7 sati po hrvatskom vremenu. Približit će mu se na oko 3,500 kilometara, brzinom od oko 51.500 km/h, i u kratkom vremenu će snimiti što je moguće više fotografija, koje će potom početi slati kontroli misije.

Ultima Thule, kao i ostali objekti koji se nalaze tako daleko od matične zvijezde, prilično je hladan. Očekuje se da mu je temperatura tek oko 35 Kelvina. Tako star i zamrznut svijet može dati dobar uvid u uvjete nastanka Sunčevog sustava, jer se od tada nije mnogo promijenio. Dakako, NASA će prolazak pored ovog udaljenog nebeskog tijela prenositi uživo na svojim stranicama i putem YouTubea: