Pomozite NASA-i odabrati ime sljedeće "mete" sonde New Horizons

Sonda koja je izbliza snimila Pluton za nešto više od godinu dana proletjet će pored novog svemirskog tijela, koje nosi ne baš pamtljivo ime

Sandro Vrbanus srijeda, 8. studenog 2017. u 11:47

Vjerojatno se sjećate, pratite li vijesti u rubrici znanosti, da je u ljeto 2015. godine NASA-ina sonda New Horizons proletjela pokraj Plutona i na Zemlju poslala neke fascinantne slike nikada do tada viđenih prizora. Nakon što je misija vezana uz Pluton obavljena, sonda je upućena dalje prema Kuiperovom pojasu, i znanstvenici su "naciljali" novi zanimljivi objekt koji je sljedeći na redu za posjetu.

Radi se o malenom nebeskom tijelu naziva "(486958) 2014 MU69", i "nadimka" MU69. Ovaj objekt bit će najudaljenije svemirsko tijelo koje će iz blizine promatrati neka ljudska letjelica, a njihov bi se susret trebao dogoditi 1. siječnja 2019. godine. No, prije toga u NASA-i žele uključiti javnost i pokušati popularizirati ovu misiju tako što traže od svih nas da im predložimo bolje i prepoznatljivije ime za MU69.

MU69 udaljen je 6,5 milijardi kilometara od Zemlje

Kampanju za prijedlog imena provode zajedno s organizacijom SETI, na čijim stranicama je moguće i dati svoj doprinos ovom projektu. Prijedlozi imena primaju se do 1. prosinca, nakon čega će NASA-in tim odabrati nekoliko najboljih prijedloga i dati ih ponovno javnosti na glasanje.

Odabrano ime bit će korišteno kao nadimak misije sve do susreta New Horizonsa s ovim objektom, a nakon što se vidi o kakvom je objektu riječ ime će biti predloženo Međunarodnoj astronomskoj uniji koja ga može postaviti kao službeno.