Pečenje kolačića u svemiru

Ovog je tjedna na Međunarodnu svemirsku postaju poslana prva Zero-G pećnica kojom će astronauti peći kolače – naravno, sve u svrhe znanstvenih pokusa

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. studenog 2019. u 06:00

Neslužbeni serijal članaka o tome što se sve trenutačno radi na Međunarodnoj svemirskoj postaji bili smo započeli u rujnu člancima Betoniranje u svemiru i Paljenje vatre u svemiru. Sada ga nastavljamo ništa manje zanimljivim – pečenjem kolačića, također u svemiru.

Protekle subote, 2. studenoga, prema ISS-u je lansirana opskrbna misija s uobičajenim teretom, znanstvenim eksperimentima i hranom, a jedan dio tog tereta spaja ove dvije kategorije. Astronautima je, naime, sa Zemlje poslana prva Zero-G pećnica i zaliha tijesta. Pogađate, jedno u kombinaciji s drugim značit će da će se posada svemirske postaje možda moći, također prvi puta ikada, zasladiti svježim i toplim kolačićima.

Kolačići u službi znanosti

Kolačić s više čokolade i manje gravitacije
Kolačić s više čokolade i manje gravitacije

No, nije ova pećnica u orbitu odletjela kako bi astronauti za Božić imali gozbu. Zero-G pećnica dio je znanstvenog eksperimenta koji ima za cilj ispitati procese prijenosa topline i pečenja hrane u uvjetima mikrogravitacije. Uređaj je posebno osmišljen kako bi radio u okruženju ISS-a, a može postići temperaturu do 363,3°C. Zagrijavanje se vrši električnim grijačima sličnima onima u tosteru, a u pećnici ima mjesta samo za jedan kolačić, pa će proces pečenja (pardon, eksperimentiranja) biti prilično spor.

Osim grijanja bitno je ispitati i kako će se pećnica nakon upotrebe na siguran način hladiti. Isto tako, kolačići (chocolate chip cookies, da budemo precizni) koji iz nje izlaze neće se smjeti nimalo mrviti, kako mrvice ne bi kontaminirale prostorije ISS-a – pa će svi uzorci biti zatvoreni u posebnoj foliji.

Astronautima samo miris?

Nakon pečenja bit će ohlađeni i vraćeni na Zemlju kako bi ih se dodatno ispitalo. Među ostalim, ispitivat će se kako je mikrogravitacija pomogla oblikovati kolačiće i rasporediti sastojke unutar njih, jer još nitko nikada nije ovakve kolačiće pekao izvan utjecaja "normalne" 1G gravitacije Zemlje.

NASA u opisu ovog znanstvenog eksperimenta navodi i kako bi svježe pečeni kolačići i ostala hrana mogli imati važne pozitivne psihološke i fiziološke učinke na posade dugotrajnih svemirskih misija. Hoće li, i koliko, kolačića smjeti pojesti trenutačna posada Međunarodne svemirske postaje, ili će ih samo gledati i mirisati, za sada nisu objavili.