Perseverance uspješno zagrabio prvi uzorak marsovske stijene

Iz drugog je pokušaja najnoviji i najnapredniji NASA-in rover uspio izbušiti stijenu na Marsu te jedan uzorak pospremiti u za to predviđeni metalni cilindar

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. rujna 2021. u 21:08

NASA je objavila kako je njihov rover Perseverance na Marsu uspio svojom bušilicom izbušiti rupu u jednoj stijenu te iz nje u posebni metalni cilindar premjestiti svoj prvi uzorak. Ovaj pokušaj obavljen je oko četiri tjedna nakon prvoga, koji je, podsjetimo, bio neuspješan.

Perseverance jestijenu na Marsu drugi puta bušio 1. rujna, a potvrda da je proces prošao prema planu stigla je u obliku fotografija dan kasnije. Kontrola misije poručuje kako je iz prvog pokušaja nešto naučila – snimili su nekoliko setova fotografija unutrašnjosti kapsule za uzorke prije nego su je zatvorili, kako bi potvrdili uspjeh uzorkovanja.

Udarna bušilica

Ovom prilikom iz NASA-e su i pojasnili kako radi njihova bušilica (Sampling and Caching System). Riječ je o rotorskoj udarnoj bušilici sa šupljim (zvonastim) svrdlom na vrhu 2 metra duge robotske ruke. Unutar svrdla tijekom bušenja nalazi se kapsula za spremanje uzoraka. Ova konstrukcija omogućava uzimanje uzorka tla oblika cilindra, malo debljega od olovke.

Nakon bušenja, robotska ruka prinesla je cilindar kameri zbog snimanja, a potom ga kratko protresla kako bi s ruba uklonila eventualnu prašinu. Potom je snimljena još jedna serija fotografija, a cilindar je pripremljen za zatvaranje. Takav će biti ostavljen na površini Marsa i čekati ESA-inu misiju koja bi trebala prikupiti sve cilindre i vratiti ih na Zemlju.

Izbušena stijena
Izbušena stijena

Stijena koju su u NASA-i odabrali za uzimanje uzorka bio je komad kamena veličine aktovke, smješten na 900 metara dugom grebenu unutar kratera Jezero. Bušenje ovakvih stijena ključno je za ostvarivanje primarne misije Perseverancea – traganje za znakovima nekadašnjega života u obliku mikroba.