Prvi "promašaj" rovera Perseverance: nije uspio prikupiti uzorak tla

Rover Perseverance na Marsu je do sada bio uspješan u slijetanju, ispuštanju helikoptera Ingenuity i prvim vožnjama. No, kada je bilo vrijeme za prikupiti prvi uzorak tla, nešto je pošlo po zlu

Sandro Vrbanus nedjelja, 8. kolovoza 2021. u 06:00

NASA nas je proteklih mjeseci pomalo "razmazila" dobrim vijestima s Marsa. Od uspješnog slijetanja rovera Perseverance pa do helikoptera Ingenuity koji je višestruko nadmašio očekivanja svojih tvoraca, činilo se kako sve ide kao podmazano. Prije nekoliko je tjedana objavljeno da će Perserverance početi s prikupljanjem uzoraka marsovskog tla.

Trebao je svojom bušilicom izbušiti rupu u stijeni, prikupiti određenu količinu kamenja i regolita te ih pospremiti u jednu od 43 titanijske kapsule. U njima će uzorci čekati na Marsu sljedeću misiju Europske svemirske agencije koja bi ih trebala, prvi puta u povijesti, vratiti na Zemlju kako bi ih znanstvenici ovdje pobliže analizirali.

Iznenađenje s Marsa

No, automatizirani proces bušenja i prikupljanja prvog uzorka izrodio je tek – praznu kapsulu. Na slici koju je NASA objavila vidljivo je mjesto bušenja, nastalo na dnu kratera Jezero. Međutim, dvometarska robotska ruka s bušilicom iz nepoznatog razloga nije uspjela iz te rupe izvući potreban uzorak stijene i pospremiti ga na sigurno.

Kontrola misije kaže kako je bušilica radila prema planu, tj. da je proces što se tiče rovera odrađen kako je zamišljeno. Unatoč tome uzorak nije prikupljen, pa pretpostavljaju kako tlo nije na bušenje reagiralo onako kako su očekivali. Sljedeći korak jest analizirati što je pošlo po zlu, a u tome će pomoći kamera WATSON (Wide Angle Topographic Sensor for Operations and eNgineering). Ona je smještena na kraju spomenute robotske ruke, pa će njome NASA pokušati izbliza snimiti problematičnu rupu kako bi njihovi stručnjaci moglo utvrditi uzrok problema. Potom će isplanirati sljedeći pokušaj prikupljanja uzoraka.

Podsjetimo, bušenje tla na Marsu ni ranije nije uvijek išlo prema planu. Početkom ove godine bušilica na sondi InSight službeno je poslana u mirovinu nakon što iz više stotina pokušaja nije uspjela svoje svrdlo zabiti dovoljno duboko u tlo.