Pomiješali ostatke sumpora, uljane repice i vune i dobili izolacijski materijal budućnosti 

Zeleni kemičari sa Sveučilišta Flinders proizveli novu održivu vrstu izolacijskog materijala i predstavili ga uoči Svjetskog dana recikliranja

Mladen Smrekar srijeda, 17. ožujka 2021. u 11:05

Ostatke ulja, sumpora i vune iskoristili zeleni kemičari sa Sveučilišta Flinders kako bi proizveli održivu novu vrstu izolacijskog materijala. Najnoviji ekološki prihvatljiv građevinski proizvod stručnjaka iz laboratorija Flinders Chalker i kolega sa sveučilišta Deakin i Liverpool opisan je u radu "Izolacijski kompoziti izrađeni od sumpora, ulja repice i vune", objavljenom u Chemistry Europe uoči Svjetskog dana recikliranja 18. ožujka.

Uzbudljivi novi kompoziti

Izolacijski kompozit izrađen je od održivih gradivnih elemenata - vune, sumpora i uljane repice - kako bi se dobio izolacijski materijal sljedeće generacije, štedljiv i teško zapaljiv. 

Izolacijski kompozit izrađen je od održivih gradivnih elemenata - vune, sumpora i uljane repice
Izolacijski kompozit izrađen je od održivih gradivnih elemenata - vune, sumpora i uljane repice

To je samo jedan od nekoliko uzbudljivih novih kompozita i polisulfidnih polimera izrađenih od otpadnih proizvoda koji se sada komercijaliziraju, kaže glavni autor studije, nagrađivani profesor Justin Chalker.

Istraživači su htjeli procijeniti kvalitetu toplinske izolacije koju pruža kompozitni materijal dobiven vrućim prešanjem sirove vune s polimerom izrađenim od sumpora i ulja repice. Obećavajuća mehanička i izolacijska svojstva ovog kompozita poslužit će za daljnja istraživanja izolacije koja štedi energiju. 

Nova studija naslanja se na istraživanja drugih kompozita, poput novih vrsta građevinskih blokova i obnovljivog gumenog materijala stvorenog u Chalkerovom laboratoriju.

Prirodni resursi troše se u milijardama tona

Posljednje desetljeće najtoplije je u modernoj povijesti, a ponovna upotreba otpada jedan je od načina da se produži život milijardama tona prirodnih resursa koji se potroše svake godine.

Tvrtka Clean Earth Technologies komercijalizira polimere za čišćenje oceana od prolivene nafte
Tvrtka Clean Earth Technologies komercijalizira polimere za čišćenje oceana od prolivene nafte

Globalna tvrtka Clean Earth Technologies komercijalizira polimere za niz primjena, od uklanjanja onečišćenja živom iz tla i sakupljanja nakon izlijevanja velikih količina ulja, do osmišljavanja polimera koji sporije ispuštaju gnojivo i sigurnijih metoda ispiranja i vađenja zlata.

Recikliranje je ključni dio kružne ekonomije i pomaže u zaštiti prirodnih resursa. Svake godine recikliranjem "sedmog resursa", materijala koji se može reciklirati, uštedi se više od 700 milijuna tona emisije CO2, a predviđa se da će se ona povećati na milijardu tona do 2030. godine.