Privatna britanska kompanija u tokamaku postigla temperaturu plazme od 100 milijuna °C

U utrku za prvim iskoristivim izvorom fuzijske energije na Zemlji uključila se i privatna kompanija Tokamak Energy, postigavši temperature plazme dovoljne za fuzijski proces, po niskoj cijeni

Sandro Vrbanus nedjelja, 13. ožujka 2022. u 20:32

Britanska kompanija Tokamak Energy ovih je dana demonstrirala mogućnosti svojeg tokamaka, kružnog uređaja koji ima za cilj jednom u budućnosti iz plazme proizvoditi električnu energiju putem nuklearne fuzije. Njihovo postignuće u rangu je europskih i kineskih – uspjeli su, naime, stvoriti i održati plazmu na temperaturi od 100 milijuna °C, što bi trebalo biti dovoljno za održavanje fuzijske reakcije s pozitivnom energetskom bilancom.

Prema njihovim riječima, načinili su veliki korak prema komercijalizaciji fuzijske energije, i to na daleko brži i financijski učinkovitiji način nego dosadašnji projekti vođeni od strane država ili skupina država. Tokamak Energy svoj je tokamak izradio u samo pet godina i pritom utrošio manje od 50 milijuna funti. Rezultat je kompaktniji uređaj, za koji su uvjereni da bi trebao moći proizvoditi energiju na čist, siguran i jeftin način, ali i da će se njegova tehnologija moći skalirati i koristiti u cijelom svijetu, prema potrebama.

"Jabuka bolja od krafne"

Prvi je ovo puta da je privatna kompanija dosegnula u svojem tokamaku ovu temperaturu, a i prvi puta da je ista postignuta u sferičnom tokamaku. ITER i kinesko "umjetno Sunce" koriste se, naime, toroidalnim oblikom tokamaka. Britanci kažu kako im prelazak s "oblika krafne" na "oblik jabuke" omogućava efikasnije zadržavanje plazme te postizanje većeg pritiska u plazmi korištenjem magnetskog polja iste snage.

Britanski fuzijski reaktor, radnog naziva ST40, sada će proći kroz proces nadogradnje i dodatnog razvoja tehnologije koje će biti korištene na njegovim nasljednicima. Cilj kompanije jest imati funkcionalnu pokaznu elektranu do sredine ovog desetljeća, koja će prikazati sve mogućnosti kružnog tokamaka u kombinaciji s supervodljivim magnetima za zadržavanje plazme u njemu. Prva na svijetu komercijalna elektrana zasnovana na ovoj tehnologiji trebala bi biti izgrađena početkom 2030-ih godina.

ST40: izvana, iznutra i s upaljenom plazmom
ST40: izvana, iznutra i s upaljenom plazmom