Protekli srpanj bio je najtopliji mjesec u povijesti mjerenja

Američka agencija NOAA objavila je službene podatke koji pokazuju da je prošli mjesec oborio neslavan rekord, s prosječnom temperaturom za 0,93°C višom od prosjeka 20. stoljeća

Sandro Vrbanus subota, 14. kolovoza 2021. u 15:25

Zemlja se zagrijava, a mjerenja iz godine u godinu pokazuju kako temperaturni rekordi padaju sve brže. Već smo u proteklim godinama imali nekoliko najtoplijih u povijesti mjerenja, imali smo i veći broj pojedinih najtoplijih mjeseci, a kada padne rekord za najtopliji srpanj, onda je to automatski i rekord za najtopliji mjesec ikada. To se dogodilo prošloga mjeseca, potvrdila je američka Agencija za oceane i klimu, NOAA. "Srpanj je inače najtopliji mjesec u godini, a srpanj 2021. pokazao se i kao najtopliji srpanj i mjesec ikada zabilježen. Ovaj novi rekord nadodaje se na uznemirujući i razorni put na koji su klimatske promjene dovele svijet", poručio je prvi čovjek NOAA-e, Rick Spinrad.

Četiri rekorda u pet godina

U cijelome svijetu prosječna je temperatura ovoga srpnja bila za 0,93°C viša od prosjeka 20. stoljeća (koji iznosi 15,8°C), čime je oboren neslavni rekord. Otkako su mjerenja globalne temperature započela, prije 142 godine, ovako topao mjesec nikada nije zabilježen. No, dodatno je problematična činjenica da je rekord "pao" za samo 0,01°C. Na drugome mjestu najtoplijih mjeseci nalaze se tri srpnja – iz 2016., 2019. i 2020. godine.

Kad se gleda samo sjeverna Zemljina polutka, prosječna temperatura još više odudara od prosjeka. Srpanj je tu bio čak 1,54°C topliji od prosjeka 20. stoljeća, čime je nadmašen rekord iz 2012. godine. Što se tiče Europe, ove godine u srpnju pogođene poplavama i požarima, prošli je mjesec bio drugi najtopliji, na razini onoga iz 2010. godine, a tek za malo iza srpnja 2018. koji za sada drži europski rekord.

Među ekstremne klimatske događaje u prošlom mjesecu NOAA uvrštava toplinske valove na jugu Europe, niske razine leda na Arktiku, Atlantski uragan Elsa kao najranije nastali peti uragan sezone ikada, te niz temperaturnih rekorda diljem svijeta.

Ovi podaci dolaze samo nekoliko dana od objave novog "klimatskog alarma", koji je došao od Međuvladinog panela za klimatske promjene Ujedinjenih naroda. U njihovom dramatičnom upozorenju stoji kako je gotovo nemoguće izbjeći zagrijavanje Zemlje na više od 1,5°C u odnosu na predindustrijske razine, a u najcrnjem scenariju naš bi se planet mogao zagrijati za čak 4,4°C do kraja ovog stoljeća. Kako bi tada izgledao najtopliji mjesec u godini i kakve bi ekstremne meteorološke događaje ljudi tada mogli doživljavati, teško da možemo i zamisliti.