Ujedinjeni Arapski Emirati šalju letjelicu prema Marsu

Sutrašnjim lansiranjem misije Hope UAE će postati prva arapska zemlja koja je poslala bilo kakvu svemirsku letjelicu na Mars. Bit će to prvi marsovski meteorološki satelit

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. srpnja 2020. u 12:00

Trenutačno je otvoren "prozor" za lansiranje letjelica prema Marsu. Otprilike do sredine kolovoza Zemlja i Mars nalazit će se u položaju koji jamči da će letjelice prevaliti najkraći mogući put od jednog do drugog planeta, a kako smo već pisali, ovakva se prilika javlja otprilike svakih dvije godine i dva mjeseca. Ovogodišnji položaj planeta iskoristit će NASA, koja bi 30. srpnja ili nešto kasnije trebala na Mars poslati rover Perseverance, a svoj će prvi rover prema Crvenom planetu lansirati i Kina. Njihov Tianwen-1 trebao bi biti lansiran 23. srpnja.

No, sezonu lansiranja letjelica na Mars otvorit će netko treći. Prije Kine i SAD-a, svoju prvu marsovsku misiju lansirat će Ujedinjeni Arapski Emirati. Već sutra bit će lansirana njihova svemirska letjelica koja će sa sobom ponijeti marsovski orbiter Hope.

Marsovska meteorologija

On neće sletjeti na Mars kao kineski i američki roveri, već će iz orbite proučavati vremenske uvjete u nižoj atmosferi Marsa i pokušat će proniknuti u tajne tamošnje atmosfere. Osnovni cilj misije je odgovoriti na pitanje zašto Mars gubi vodik i kisik koji "cure" u svemir, uzrokujući klimatske promjene koje su oblikovale površinu planeta.

Bit će to, kažu iz svemirske agencije Emirata, prvi marsovski meteorološki satelit. Proizveo ga je Laboratorij za atmosfersku i svemirsku fiziku s američkog sveučilišta Colorado Boulder, zajedno s Mohammed bin Rashid Space Centerom koji je nositelj misije.

Orbiter Hope ima masu od oko jedne i pol tone, a nešto je kraći od 3 metra, osnosno velik je otprilike kao automobil Mini Cooper, ne računajući solarne panele koje će raširiti kako bi se napajao energijom. Do Marsa bi trebao stići u veljači 2021. godine (jednako kao i roveri Tianwen-1 i Perseverance), a planirano trajanje misije u orbiti mu je oko dvije godine.