NASA lansirala rover Perseverance na Mars

Nakon više godina priprema NASA-in novi rover Perseverance spreman je za polazak na svoj put prema Marsu. Prijenos lansiranja je zakazan za 30. srpnja u 13 sati po hrvatskom vremenu

Sandro Vrbanus četvrtak, 30. srpnja 2020. u 11:00

Vremenski "prozor" za lansiranje letjelica na Mars, onaj kada su Zemlja i Mars u idealnoj poziciji za tako nešto, uskoro se zatvara. Prije nekoliko dana prema Crvenom planetu svoje su svemirske letjelice poslali po prvi puta Ujedinjeni Arapski Emirati, potom ih je pratila i Kina, a posljednje lansiranje ove godine obavit će NASA.

Oni su lansiranje novog istraživačkog rovera Perseverance odgađali nekoliko puta, da bi se u konačnici sve finaliziralo do pretposljednjeg dana srpnja.

Mars 2020

Misija Mars 2020, čiji središnji dio je ovaj rover, ima za krajnji cilj istraživati je li na Marsu ikada postojao život. Rover na sebi nosi napredne znanstvene instrumente kojima će, jednom kada sleti u krater Jezero (nazvan prema mjestu u BiH) u veljači sljedeće godine, tragati za biološkim "potpisima", uzorcima i teksturama u tlu koje su mogli ostaviti živi organizmi. Imat će i bušilicu kojom će moći uzimati uzorke tla, senzore za niz kemijskih elemenata, radare, kamere, lasere i uređaje s X-zrakama kojima će ispitivati svojstva Marsovog tla.

Perseverance će sa sobom kao "dodatnu opremu" ponijeti i prvi marsovski helikopter, nazvan Ingenuity. Ovaj oko dva kilograma (na Zemlji) teški helikopter moći će "skakati" oko rovera u kratkim letovima dugim po 90 sekundi, u kojima će moći prevaliti oko 20 metara. Bit će to prvi puta da ljudska autonomna letjelica operira na nekom drugom planetu osim Zemlje.

Komplicirani sustav slijetanja rovera uključuje njegovo nježno spuštanje sajlama na tlo
Komplicirani sustav slijetanja rovera uključuje njegovo nježno spuštanje sajlama na tlo

Jedan od ciljeva misije Mars 2020 je i sakupiti uzorke tla koje će na Zemlju vratiti planirana buduća misija, u organizaciji NASA-e i Europske svemirske agencije. Plan za njezino lansiranje sada je postavljen za 2026. godinu, da bi se uzorci natrag dopremili 2031. godine.

Najava misije

Prijenos uživo

Prijenos lansiranja uživo možete pratiti putem YouTubea, u videu unutar ove vijesti, od 13 sati. Prođe li sve prema planu, raketa Atlas V poletjeti bi trebala u 13:50.