Rješavanje problema svemirskog otpada zrakama plazme ispaljenima iz satelita

Znanstvenici iz Australije i Japana osmislili su novi način kojim bi se iz Zemljine orbite moglo uklanjati smeće, i to bez izravnog kontakta s istim

Sandro Vrbanus nedjelja, 30. rujna 2018. u 13:00

U orbiti oko Zemlje trenutačno kruži više desetaka, pa po nekim procjenama i nekoliko stotina tisuća, komada raznog svemirskog otpada. Ovakvi se komadi smeća zaostalog od raznih misija, satelita i raketa, kreću brzinama od oko 40.000 km/h i predstavljaju veliku opasnost za sve buduće svemirske misije. Stoga su iz Europske svemirske agencije nedavno počeli testirati sustav za "čišćenje" orbite, a sada jedno potencijalno rješenje za ovaj problem stiže s drugog kraja svijeta.

Znanstvenici iz Australije i Japana predstavili su svoj sustav nazvan ion beam shepherd (IBS), za sada još u fazi koncepta. Riječ je o beskontaktnom pristupu izbacivanju smeća iz orbite, nastalom na konceptu iz 2012. godine koji se bavio skretanjem asteroida s putanja opasnih po Zemlju. Sustav uključuje ispaljivanje snažne ionske zrake sa satelita, pa za skretanje zrakama pogođenih objekata ne bi trebalo imati s njima bilo kakvu drugu interakciju.

Za sada postoji samo teoretsko rješenje problema
Za sada postoji samo teoretsko rješenje problema

Snop ionizirane plazme trebao bi biti dovoljno snažan da s putanje skrene manje asteroide, a isto tako i da preciznim udarcima deorbitira komade svemirskog otpada. Tako pogođeni komadi uletjeli bi u atmosferu i tamo vrlo brzo izgorjeli.

Jedan od problema za izvedbu satelita koji bi emitirao snažne impulse plazme jest zakon akcije i reakcije – što znači da bi satelit kod svakog ispaljivanja zrake bio pomaknut s vlastite putanje. Za rješavanje tog problema znanstvenici predlažu ugradnju nove vrste potisnika koji bi održavali satelit u ravnoteži istovremenim ispaljivanjem dvaju snopova plazme u suprotnim smjerovima. Svi ovi izumi predstavljeni su i u obliku znanstvenog rada, no do upotrebe ovakvog rješenja u stvarnim uvjetima vjerojatno će proći još ponešto vremena u kojem će sustav biti izrađen i testiran.