Što će Kinezima umjetni Mjesec?

Kineski grad Chengdu u provinciji Sečuan trebao bi kroz dvije godine biti osvijetljen umjetnom mjesečinom koju će reflektirati posebni sateliti

Sandro Vrbanus nedjelja, 21. listopada 2018. u 06:30

Posljednjih dana mediji su se raspisali o "umjetnom Mjesecu" koji bi trebao zamijeniti javnu rasvjetu u kineskom gradu Chengdu. Pogledajmo o čemu se tu uistinu radi.

Naime, kineski državni mediji plasirali su priču o planu znanstvenika s istraživačkog instituta za aeronautiku i tehnologiju u ovom gradu da iznad njega u orbitu Zemlje postave satelite s velikim zrcalima. Tri ovakva satelita trebali bi biti lansirani do 2020. godine i postavljeni u orbitu na visinu od oko 500 kilometara iznad grada Chengdu, glavnog grada provincije Sečuan.

Svojim bi ogledalima sateliti trebali tijekom noći preusmjeravati Sunčevu svjetlost na područje grada, te tako "umjetnom mjesečinom" rasvjetljavati područje promjera od 10 do 80 kilometara, prema potrebi. Iako planirana razina rasvijetljenosti nije visoka, već je usporediva s onom u sumrak, lokalne vlasti smatraju da bi se ovakvim "besplatnim" svjetlom mogla zamijeniti javna rasvjeta u većem dijelu grada.

Umjetno Sunce u Norveškoj
Umjetno Sunce u Norveškoj

Razina osvjetljenja dobivena ovim sustavom bila bi oko pet puta slabija od uobičajene javne rasvjete, ali i oko osam puta jača od mjesečine. U normalnom načinu rada sateliti bi se smjenjivali pa bi grad osvjetljavali jedan po jedan, a njihovo bi se reflektiranje svjetlosti moglo kontrolirati i usmjeravati po potrebi.

Procijenjena ušteda koja bi se kineskim sustavom satelita mogla postići na godišnjoj razini doseže i do 240 milijuna dolara samo na električnoj energiji. Isto tako "satelitska javna rasvjeta" mogla bi se preusmjeravati po potrebi i koristiti u slučajevima prirodnih katastrofa ili kada iz bilo kojeg razloga u nekom dijelu naselja nestane struje.

O potencijalnim troškovima lansiranja i održavanja ovakvih satelita Kinezi se nisu oglasili, a nema podataka niti o tome koliki bi i kakav bio utjecaj na floru i faunu koja je navikla na prirodne smjene dana i noći. Testiranje tehnologije navodno je već u procesu, a umjetna mjesečina bit će iz svemira prvo ispitana iznad nenaseljenih područja kako bi se vidjelo funkcionira li u praksi kako je zamišljeno, prije nego se postavi iznad gotovo 15-milijunskog Chengdua.