Amazonovim pametnim zvučnicima može se pokušati otjerati lopove

Novi način rada "Away Mode" za Amazonove pametne zvučnike sporadično će s njih puštati zvukove koji mogu zavarati potencijalne lopove i odvratiti ih od provale u kuću ili stan

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. kolovoza 2018. u 06:00

Amazonovi pametni zvučnici linije Echo s pametnom virtualnom asistenticom Alexom imaju već nekoliko stotina "vještina" koje su im razni developeri razvili, a od sada imaju i jednu novu koju je razvila američka osiguravajuća kuća Hippo Insurance. Ovaj se "skill", odnosno način rada zove Away Mode, tj. onaj koji bi trebao biti aktivan kada nikoga nema kod kuće.

U tim će slučajevima Alexa na pametnom zvučniku koji je "sam u kući" puštati zvukove ranije snimljenih razgovora kakvi bi se inače mogli čuti u prosječnom domu. Razgovori će se reproducirati s vremena na vrijeme, a namjera im je odvratiti potencijalne provalnike od prazne kuće ili stana.

Dijalozi koje Alexa koristi prirodni su i duhoviti skečevi koji bi trebali glumiti stvarne situacije, a da budu što kvalitetniji pobrinulo se nekoliko pisaca poznatih humorističnih emisija kao što su Saturday Night Live ili It’s Always Sunny in Philadelphia.

Policajci smatraju da je ovaj način dobar da se provalnike odvrati od nauma, jednako kao što bi bilo učinkovito ponekad ostaviti uključen TV ili radio, te za vrijeme duže odsutnosti od kuće dogovoriti s nekim od susjeda da vam prazni poštanski sandučić – sve ove metode služe da se stvori privid kako kuća nije prazna, čime ona postaje težom metom kradljivcima.