All Chords Guitar - praktična i jednostavna biblioteka akorda za gitaru

Dobro je poznata činjenica da se velik broj pjesama na gitari može odsvirati uz tri do četiri akorda, nešto što se obično predlaže početnicima, no tijekom će se vremena susretati s velikom brojem raznovrsnih akorda. Ovo je praktična mobilna biblioteka akorda koja itekako može dobro poslužiti…

Matija Gračanin petak, 10. veljače 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv All Chords Guitar
Namjena Mobilna bibliotka akorda za gitaru
Android Play Store
iOS Nema
Cijena Besplatan

U glazbenoj se teoriji akord definira kao suzvuk triju ili više tonova različite visine (nešto što jazz ne poštuje jer se tamo akordi često sastoje od pet i više tonova), a samo se (pogotovo samostalno) učenje sviranja gitare nerijetko počinje tako da se svladavaju neki od osnovnih akorda kako bi se svladale osnove ritma i omogućilo sviranje nekoliko pjesama.

No, nakon što se savladaju neki osnovni gitarski akordi, ubrzo će se početi otkrivati i oni daleko složeniji (i izvedbeno tehnički zbog složenijih hvatova, ali i u glazbeno teorijskom smislu). Tu će u pomoć uskočiti upravo All Chords Guitar.

Riječ je o zgodno napravljenoj aplikaciji za Android telefone koja se ne može pohvaliti velikim mogućnostima, ali je zato naglašena njezina praktičnost i jednostavno sučelje te bogata biblioteka gitarskih akorda. Zgodno je to što je odmah moguće ograničiti prikaz akorda na one osnovne, ali  proširene ili se može odlučiti za prikaz svih dostupnih akorda.

Jednako je tako moguće uključiti prikaz broja prstiju te koje se žice moraju trzati za pojedini akord (korisno upravo za početnike), a jedna od praktičnijih mogućnosti jest opcija pretraživanja pri čemu je akorde moguće pretraživati prema nazivu (i tako pronaći sve izvedenice nekog osnovnog akorda) ili prema hvatu (samo se postave virtualni prsti na nacrtane žice).

Da bi stvar bila još bolja, aplikacija All Chords Guitar je sasvim besplatna, a čak se ni ne prikazuju oglasi, a jedino konkretnije joj se može zamjeriti činjenica da prilično dugo nije ažurirana pa se stječe dojam da ju je autor napustio. Unatoč tome, ovo je i dalje jedna od ponajboljih mobilnih biblioteka akorda za gitaru.