AntennaPod - popularna aplikacija otvorenog koda za traženje i slušanje podcastova

Riječ je o jednoj od najpoznatijih aplikacija koja se specijalizira za pronalazak i reprodukciju podcastova no koja se od većine izdvaja činjenicom da je otvorenog koda te da iza nje stoji hrpica dobrovoljaca koji nemaju interesa zarađivati na ovoj aplikaciji…

Matija Gračanin četvrtak, 10. ožujka 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv AntennaPod 
Namjena Traženje i slušanje podcastova
Android Google Play / F-Droid
iOS Nema
Cijena Besplatan

Aplikacija koje se specijaliziraju za traženje i slušanje podcastova doista ima mnogo, no ipak se brojni entuzijasti odlučuju upravo za AntennaPod. To ni ne treba previše čuditi jer je riječ o aplikaciji otvornog koda, a kako iza nje stoje dobrovoljci koji nemaju komercijalnog interesa, aplikacija je sasvim besplatna te čak ni ne prikazuje oglase.

No, to što se na ovoj aplikaciji ne želi zaraditi, ne znači da nema što za ponuditi. Baš nasuprot, osim što nudi pristup velikom broju podcastova nezavisnih izdavača, tu su i oni velikih izdavačkih kuća kao što su BBC, NPR i CNN. Reprodukcijom podcastova moguće je upravljati odasvud, a zgodno je i to što se može upravljati brzinom reprodukcije dok je tu i podrška za poglavlja te sposobnost da AntennaPod nastavi s reprodukcijom tamo gdje se zadnji put stalo.

Doduše, jedna od ključnih prednosti AntennaPoda zapravo je činjenica da omogućuje uvoz i izvoz feedova i to bilo koristeći iTunesovu bazu podcastova, bilo kroz OPML liste, RSS ili Atom feedov. Epizode je moguće preuzeti kako bi ih se moglo slušati i onda kad nema internetske veze, a tu su i praktične mogućnosti za automatizaciju preuzimanja.

Primjerice, moguće je namjestiti da se željene epizode podcasta na koji se ima aktivna pretplata preuzima samo onda kada je pametni telefon povezan s bežičnom mrežom ili kada je spojen na punjač. Naravno, mogućnosti ima još, pa svi oni koji traže solidnu besplatnu aplikaciju za traženje i slušanje podcastova koja cijeni privatnost svojih korisnika i ne zamara oglasima – upravo su je pronašli.