BiglyBT - dobro opremljen klijent BitTorenta za smartfone, tablete i Android TV

Klijenti BitTorenta namijenjeni pametnim telefonima više nisu ništa neobično, a BiglyBT se svrstava među ponajbolje. Ne samo da će odlično raditi na smartfonima i tabletima, nego ga se može koristiti i na Android TV-u, a poslužit će i za udaljeno upravljanje inačice namijenjene računalima…

Matija Gračanin petak, 27. kolovoza 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv BiglyBT 
Namjena Mobilna inačica klijenta BitTorrenta
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan

Onima koji prate BitTorrent scenu još od njezinih početaka sigurno se sjećaju projekta otvorenog koda Vuze/Azureus koji je mnogima postao mrzak jer je postao pretrpan oglasima. Njega je naslijedio BiglyBT koji je tijekom vremena stekao pravu vojsku poklonika, a uz inačicu za računala, već je neko vrijeme dostupan i na pametnim uređajima s Android OS-om.

Ovo je, bez imalo sumnje, jedna od ponajboljih klijenata BitTorrenta uopće, a tehnički je iznimno dobro potkovan. Između ostalog, podržava swarm merging čime se ponešto ubrzava preuzimanje torrenata, a tu je i podrška za protokol BEP 52 baš kao i sve ono drugo što se očekuje od klijenta ovoga tipa poput podrške za Mainline DHT, Vuze DHT, UPnP, uTP, PEX, UDP Trackere i slično.

Android inačica BiglyBT-a specifična je i po tome što će uredno raditi i na Android TV-u (koristi Leanback UI) baš kao što radi i na tabletima i pametnim telefonima, a od koristi će biti i onima koji žele udaljeno upravljati BiglyBT-om instaliranom na računalu baš kao drugim desktop klijentima kompatibilnima s Transmission RPC-om.

Podržano je preuzimanje sadržaja torrenata za SD karticu uz SAF (Storage Access Framework), tu je i podrška za RSS kanala na koje je moguća pretplata, svijetla i tamna tema te hrpica drugih stvarčica. Bilo kako bilo, svi oni koji traže moćan klijent BitTorrenta koji ujedno radi i odlično izgleda i na Android TV-u, upravo su ga pronašli.