Clubhouse - drugačija društvena mreža za grupne audio razgovore

Clubhouse je društvena mreža koja se u proteklih godinu dana uspjela donekle etablirati, ali i unijeti ponešto svježine u već uhodan svijet društvene komunikacije. Naime, na ovoj se društvenoj mreži formiraju grupe za audio razgovore i postaje svojevrsni društveni križanac radija i podcastova…

Matija Gračanin ponedjeljak, 3. siječnja 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Clubhouse 
Namjena Društvena mreža za audio razgovore
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatno

Clubhouse je zanimljiva društvena mreža koja, za razliku od drugih tipičnih primjeraka društvenih mreža kao što je primjerice Facebook, ne omogućava da se putem nje objavljuje tekst ili fotografije, nego se sve svodi na objavu audio razgovora. Inicijalno se Clubhouseu moglo pridružiti samo uz pozivnicu već postojećeg korisnika, no već je neko vrijeme otvoren za sve.

Suštinski se ideja Clubhouse ne razlikuje previše od zamisli drugih društvenih mreža i ona je tu kako bi povezivala ljude diljem svijeta te omogućila sudjelovanje (ili samo slušanje) debata i otvorenih razgovora. Štoviše, čim se otvori korisnički račun i prvi put pokrene aplikacija, odmah će se vidjeti brojne virtualne sobe unutar kojih se vode razgovori.

Naravno, prisutni su oni elementi klasičnih društvenih mreža pa je tako zanimljive pojedince moguće pratiti, postati članom raznih klubova, a tu su i personalizirani prijedlozi koga bi se trebalo pratiti. Unutar grupa se može sudjelovati kao moderator, govornik ili biti samo pasivni slušatelj, a tu su i ona tipična pravila ponašanja i set pravila kojih bi se svaki sudionik mreže trebao pridržavati.

Osim toga, oni koji stvaraju sadržaj mogu za to i biti plaćeni, a izravno ih mogu plaćati upravo drugi članovi što je nekima sigurno zanimljivo i poticaj da aktivnije sudjeluju u Clubhouseu. Bilo kako bilo, svi oni koji uživaju u korištenju društvenih mreža i žele probati nešto novo, a još nisu imali prilike okušati se u specifičnostima ove društvene mreže, sada je pravi trenutak za to.