ConnectBot - popularan SSH klijent otvorenog koda za Android pametne telefone

ConnectBot je još jedna aplikacija koja omogućava da se izravno sa svojeg Android pametnog telefona pristupa jednom ili više udaljenih poslužitelja (ili računala) koristeći SSH. Manje ili više nudi sve što bi moglo zatrebati, a sama je aplikacija otvorenog koda i – besplatna…

Matija Gračanin utorak, 23. svibnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv ConnectBot 
Namjena Mobilni SSH klijent otvorenog koda
Android Play Store
iOS Nema
Cijena Besplatan

Svi oni koji još uvijek nisu pronašli jednostavan način kako da sa svojih pametnih telefona udaljenim putem pristupaju svojima računalima ili poslužiteljima koristeći SSH, svakako bi trebali provjeriti što im može ponuditi ConnectBot, prilično popularan besplatan mobilni SSH klijent.

Riječ je o aplikaciji otvorenog koda namijenjenoj Android telefonima, a putem koje je u svakom trenutku na jednostavan način moguće pristupati jednom ili više računala, a čitavu je stvar prilično jednostavno koristiti. Sve počinje dodavanjem jednog ili više profila, a unutar kojih je potrebno definirati tipične parametre.

Uz korisničko ime, naziv ili IP adresu računala na koje se spaja, port te vrstu protokola koji će se koristiti (SSH, telnet ili local), moguće je podešavati autentifikaciju razmjenom ključeva (njih je moguće generirati i putem aplikacije), definirati koja će se naredba izvršiti odmah po izvršenoj konekciji te drugo.

ConnectBot podržava i nekoliko vrsta emulacije terminala, podršku za geste, tu je i mogućnost promjene veličine slova u terminalu tipkama za upravljanje glasnoćom, podešavanje tipkovnice (moguće je namjestiti da su specijalne tipke uvijek vidljive), podrška za prosljeđivanje portova te još štošta drugo zbog čega itekako vrijedi zaviriti u konfiguraciju.

Sama ugoda rada je prilično dobra jednom kada se navikne na nešto skučenije sučelje, pa se ConnectBot jednostavno nameće kao jedan od ponajboljih mobilnih SSH klijenata za koji nije potrebno platiti ni centa. Barem na Android telefonima.