Fossify File Manager - funkcionalan i jednostavan upravitelj datotekama otvorena koda

Premda postoji mnoštvo upravitelja datotekama te su se već odavna etablirali oni najmoćniji i najpopularniji, mnogi su opterećeni reklamama, a za najbolje je obično potrebno nešto i platiti. Ovo je rješenje otvorena koda koje nudi one osnovne mogućnosti, no koje će većini zapravo biti dovoljne…

Matija Gračanin utorak, 2. travnja 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Fossify File Manager
Namjena Mobilni upravitelj datotekama otvorena koda
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan

Već je na prvi pogled jasno da se Fossify File Manager ne može izravno uspoređivati s daleko raskošnije opremljenim upraviteljima datoteka kao što su, na primjer, Solid Explorer ili besplatni CX File Explorer i da je zapravo namijenjen onima koji ne traže upravitelj datotekama ogromnih mogućnosti, nego im je važnije da radi brzo, da nije opterećen reklamama i da ispunjava svoju namjenu.

Fossify File Manager podržava samo lokalnu pohranu (unutarnju memoriju telefona i priključene SD kartice) dok se samo upravljanje datotekama ni po čemu se ne ističe, no svakako valja istaknuti činjenicu da Fossify File Manager djeluje brzo i uglađeno dok se pregledavaju mape ili se manipulira datotekama. Tu su tek one tipične mogućnosti kao što je brisanje, kopiranje, preimenovanje, micanje, komprimiranje (mape i datoteke je moguće zaštititi i lozinkom), dijeljenje i slično, a tu je i klasična mogućnost podešavanja prikaza koristeći dostupne kriterije.

Podržano je i pretraživanje, moguće je doznati neke dodatne informacije o datotekama i, na primjer, za slike ukloniti EXIF informacije. Fossify File Manager uvijek može ponuditi da se datoteke otvore s nekom od dostupnih aplikacija, tu je i mogućnost da se kopira putanja do datoteke na clipboard,  stvaranje prečaca kao i postavljanje slika kao wallpapere ili slike za kontakte.

Detalja i sitnica ima još, no važno je istaknuti da oni koji traže sveobuhvatan i raskošno opremljen upravitelj datotekama u ovome neće pronaći alat koji će ih zadovoljiti, dok oni koji traže brz i jednostavan mobilni alat za upravljanje datotekama koji je i otvorena koda, a nisu zadovoljni s onim što su dobili s telefonom, mogu priliku dati ovome.

Osim toga, Fossify File Manager zapravo je tek samo jedna od aplikacija unutar paketa aplikacija istoga autora, pa oni kojima se učini ovaj mobilni upravitelj datotekama dostatan, mogu provjeriti i druge aplikacije kao što su Fossify SMS Messenger, Fossify Music Player, Fossify Calendar i druge (sve su besplatne i jednako tako otvorena koda).