GeoCro – domaća geološka aplikacija koja otkriva aktivne i neaktivne rasjede

GeoCro je domaća aplikacija koju je napravio Hrvatski geološki institut, a koja je namijenjena svima onima koji žele doznati osnovne informacije o različitim stijenama i strukturama prisutnima na površini, kao i kratku geološku prošlost prostora Hrvatske…

Matija Gračanin ponedjeljak, 1. veljače 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv GeoCro
Namjena Upoznavanje lokalne geologije Hrvatske
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Nedavni su nesretni potresi popularizirali geologiju, a i povećali interes za geološkim karakteristikama prostora Hrvatske. Svi oni koje zanima lokalna geologija Hrvatske, na raspolaganju imaju posve besplatnu aplikaciju koju je napravio Hrvatski geološki institut.

Putem aplikacije GeoCro na vrlo jednostavan način moguće istraživati lokalnu geologiju, doznati osnovne informacije o stijenama i geološkim strukturama prisutnima na površini, ali pronaći i aktivne te neaktivne rasjede. Osim toga, opisana su mjesta od posebnog interesa i ona koja sadrže rijetke ili iznimno dobro sačuvane geološke pojave (Geo znamenitosti).

Aplikacija sadrži interaktivnu geološku kartu Republike Hrvatske u mjerilu 1:300000 s tumačem (aplikacija će prikazati i aktualnu lokaciju na karti), a osim što će dobro doći entuzijastima i profesionalnim geolozima, aplikacija je neizostavna i za sve one koji tek žele ući u svijet geologije.

Naime, u aplikaciji je moguće pronaći objašnjenja osnovnih geoloških termina, a opisana je i kratka povijest stvaranja terena po geološkim razdobljima. U svakom slučaju, ovu bi aplikaciju trebali probati svi oni koje zanima geologija.