Google Translate - jedna od najboljih aplikacija za brzo prevođenje na pametnim telefonima

Kvalitetnih aplikacija za prevođenje zapravo i nema toliko mnogo koliko bi se možda očekivalo, a jedna od ponajboljih dolazi od samoga Googlea. To zapravo uopće ne čudi, a ovu je aplikaciju svakako uputno imati na pametnom telefonu ako se na njemu već ne nalazi...

Matija Gračanin ponedjeljak, 16. kolovoza 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Google Translate
Namjena Mobilni prevoditelj
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Službene trgovine aplikacijama obiluju raznovrsnim rječnicima koji ujedno nude i mogućnost prevođenja bilo pojedinih riječi ili rečenica, no malo koja se od takvih aplikacija mogu kvalitetom uspoređivati s aplikacijama kao što su Google Translate ili jednako tako dobro poznati Micosoft Translator.

Pa ipak, Googleva aplikacija za prevođenje prema mnogima se svrstava među najbolje aplikacije ovoga tipa, a za to ima mnogo razloga (nećemo ulaziti u potencijalne implikacije čuvanja privatnosti). Osim što će doista dobro poslužiti da brzo prevođenje na pametnom telefonu i to s podrškom za 108 jezika dok je dostupna internetska veza i 59 jezika ako nije, nudi čitav niz dodatnih praktičnih mogućnosti.

Jedna od takvih je mogućnost prevođenja tako da se kamera pametnog telefona samo uperi u tekst koji se želi prevesti pri čemu je za to podržano 94 jezika. Osim toga, tekst je moguće klasično utipkati, moguće je prevoditi tekst na fotografijama, tu je u opcija prevođenja razgovora (podržano je 70 jezika), a čak je moguće tekst za prijevod unositi i tako da ga se piše prstom ili olovkom po zaslonu telefona.

Google Translate nudi i mogućnost stvaranja osobnog rječnika fraza, tu je i podrška za transkripciju pa je moguće kontinuirano prevoditi u stvarnom vremena no samo za osam jezika (među njima nije hrvatski), a posebno je zgodno i to što je tu i mogućnost da se u drugim aplikacijama dodirne tekst i izabere opcija prevođenja kao i pregled povijesti do sada prevedenog teksta.

Kvaliteta prijevoda je prilično dobra i aplikacija će dobro doći da se sporazumije s izvornim govornicima nekoga jezika i podrška za jezicima je izdašna (hrvatski jezik je također solidno podržan). Sve u svemu, ovo je odlična aplikacija za brzo prevođenje kraćeg utipkanog ili izgovorenog teksta, osim ako se ne namjerava prevoditi klingonski jezik budući da ga Google Translate ne podržava.