Historical Calendar - zgodno osmišljena aplikacija za sve ljubitelje povijesti

Historical Calendar je mobilni povijesni kalendar koji svaki dan prikazuje razne povijesne događaje. Tako je moguće doznati tko je rođen na današnji dan, tko je umro, saznati što se sve u povijesti događalo na određeni dan, pročitati nešto više o blagdanima i spomendanima te drugo…

Matija Gračanin srijeda, 27. srpnja 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Historical Calendar 
Namjena Svaki dan prikazuje povijesne događaje
Android Play Store 
iOS Nema
Cijena Besplatan / 30 kn (Premium)

Još je Ciceron rekao da je povijest učiteljica života, a stari su filozofi i učenjaci običavali govoriti da bi svi trebali učiti na povijesnim iskustvima. Historical Calendar, nije to teško pogoditi, aplikacija je koja upravo u tome barem donekle može pridonijeti.

Naime, svaki će dan prikazivati povijesne događaje koji su se odvili baš na taj dan pa je lako doznati tko se sve rodio, tko je umro te o drugim važnim zbivanjima koja su ostala zabilježena u povijesti. Kao izvor podataka se oslanja na Wikipediju, ali ih prezentira u kompaktnom i lijepo osmišljenom sučelju.

Osim toga, tu je i kviz kojim se može provjeriti vlastito znanje povijesti (ili ga koristiti kako bi se povijesno znanje obogatilo), a jednako je tako moguće kretati se naprijed i nazad na vremenskoj liniji te pregledavati dostupnu povijest povijesnih događaja i provjeriti ono što će tek biti objavljeno.

Štoviše, upravo tome služi i klasičnih kalendar koji omogućava da se skoči na bilo koji dan i dozna se što se sve u povijesti događalo na taj dan. Sadržaj je moguće dodavati u favorite, tu je i mogućnost pretraživanja, zatim je moguće filtrirati sadržaj koji će biti prikazivan ovisno o razdoblju za koje se želi pratiti povijest te druge stvarčice.

Specifičnost aplikacije je to što nudi više od 50 jezika na kojima sadržaj može biti prikazan (izbor jezika će ujedno odražavati i povezanu kulturu i time povijesne događaje), aplikaciju je moguće koristiti i bez internetske veze, tu je i praktičan widget, podrška za tablet računala, a moguće je i postavljati podsjetnike za omiljene događaje. Osnovna inačica je besplatna no prikazuje oglase kojih se može riješiti kupovinom inačice Premium koja stoji 30 kuna.